EconomieȘtirile 60m.RO

Agricultorii estimează că în acest an vor avea pierderi de peste 50%

Pe lânga pandemia de coronavirus care afectează negativ economia țării, trebuie să ne pregătim și de efectele secetei pe care o previzionează agricultorii români.

Din cauza iernii care a trecut fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară și vântul puternic care a uscat și mai tare solul, fermierii români anticipează pierderi de peste 50% anul acesta, aceste pierderi afectând și prețul alimentelor la raft.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros, avertizează că cel mai mare deficit se poate observa în zona Moldovei și a Dobrogei.

Acesta susține că cei afectați vor primi despăgubiri:

Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despagubim fără să producem inechități. Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal. Estimam o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză.

Două ministere gestionează efectele secetei: Ministerul Mediului în cazul secetei hidrologice (perioadă de timp anormal de uscată, suficient de prelungită pentru a atrage o lipsă de apă) și Ministerul Agriculturii în cazul secetei pedologice (lipsa apei în sol), adică situația despre care vorbesc producătorii acum.

Ministrul ne asigură că avem stocuri foarte mari de produse de bază la producatorii autohtoni.

Sursa: ziare.com

Back to top button