Știrile 60m.RO

Se pregătește vânzarea Termocentralei Chișcani. Dan Tanasă, către premierul Ciucă: Vă asumați această crimă economică?

După vânzarea Termocentralei Mintia, CE Oltenia se pregătește să scoată din nou la vânzare activele sucursalei sale Termocentrala Chișcani din județul Brăila. Dan Tanasă acuză Ministerul Energiei de subminarea securității energetice a României și solicită premierului Nicolae Ciucă să se opună acestei inițiative, care va avea consecințe dezastruoase pentru țara noastră.

Potrivit informațiilor apărute în presă, Complexul Energetic Oltenia caută un evaluator pentru a vinde Termocentrala Chișcani Brăila. La fel ca în cazul înstrăinării termocentralei Mintia, există suspiciuni asupra modului în care se va desfășura licitația. Potrivit Realitatea.net, „procedura de vânzare a fost inițiată în trecut la cererea companiei olandeze Buvoca BV, firmă condusă de un fost director din Fondul Proprietății de Stat, Tudorel Dumitrașcu, un apropiat al celebrul Philip Bloom” (arestat în SUA, după ce a fost inculpat pentru că i-a mituit pe unii oficiali ai Autorităţii Provizorii a Coaliţiei pentru a putea face afaceri în Irak).

„Se dorește vânzarea termocentralei Chișcani prin licitație cu strigare, iar prețul minim de vânzare nu va putea fi, cu tot cu TVA, mai mic decât valoarea contabilă rămasă a activelor. Se vor vinde în principal terenurile, clădirile și instalațiile fostei termocentrale pe gaze naturale Chișcani, cu putere electrică instalată de 437 MW, dar care nu funcționează”, a punctat Dan Tanasă.

Deputatul AUR atrage atenția că, în urma evaluării, sunt posibile două scenarii: cel în care eventualul cumpărător va menține obiectul de activitate al sucursalei Electrocentrale Chișcani și cel în care activele termocentralei vor fi vândute „la fier vechi”, așa cum ne-a obișnuit deja ministrul energiei!

În acest context, Dan Tanasă a supus atenției premierului Nicolae Ciucă acest caz și a cerut un punct de vedere oficial: cum vă  asumați sub semnătura  dvs. o asemenea crimă economică? Domnul ministru al energiei nu va mai deține acest portofoliu, deci nu va mai fi tras la răspundere pentru vânzarea acestor termocentrale! Vă mai asumați, alături de acest ministru al energiei eroare după eroare, o politică energetică dezastruoasă? Îl mai girați pe acest pe ministru al energiei să vândă, în defavoarea țării noastre o întreprindere la care au muncit românii încă din anii șaizeci?, întreabă deputatul AUR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button