Se prefigurează un an dezastruos pentru agricultură. PNL și PSD ocupate cu devalizarea bugetului
Producţia de porumb din acest an agricol, estimată la 6-7 mil. tone, va fi la un minim din ultimii 15 ani ♦ Galaţiul şi Vrancea sunt cele mai afectate judeţe, cu recolte de porumb şi floarea-soarelui aproape inexistente ♦ România are cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb şi floarea-soarelui din UE, iar la acestea se situează şi pe primele două poziţii la producţie, în funcţie de anul agricol ♦ Circa 2,3 mil. ha au fost cultivate cu porumb în acest an, cultura etalon a României, care acoperă jumătate din suprafaţa însămânţată cu cereale ♦ Cultura de floarea-soarelui acoperă circa 1 mil. ha ♦ Seceta şi a arşiţei au influenţat direct culturile de toamnă, iar Florin Barbu, ministrul agriculturii, a declarat recent la TVR că 2 mil. ha cultivate cu porumb şi floarea-soarelui sunt afectate, adică peste 50% din suprafaţa însămânţată.
Agricultura se confruntă cu cea mai mare criză de până acum, iar proprietarii şi managerii de ferme cred că 2024 va fi pentru acest sector ceea ce a fost pentru imobiliare criza din 2008. Galaţiul şi Vrancea sunt cele mai afectate judeţe, cu recolte de porumb şi floarea-soarelui aproape inexistente.
Ministerul Agriculturii nu are încă date exacte privind situaţia din teren, dar fermierii spun că va fi un adevărat dezastru.
Producţia de porumb este estimată la doar 6-7 milioane de tone, comparativ cu recordul de peste 18 milioane de tone din 2018 şi unii fermieri iau în considerare renunţarea la această cultură. Situaţia este similară şi pentru floarea-soarelui, estimările indicând o scădere a recoltei din cauza secetei şi arşiţei, chiar şi în zonele irigate.
Astfel, după ce au investit mii de euro în aceste culturi, speranţele agricultorilor că lucrurile se vor mai schimba până la finalul anului agricol, sunt degeaba.