Știrile 60m.RO

Se împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

Astăzi se împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuşi, cel mai important sculptor al secolului al XX-lea, considerat un un monument al conştiinţei artei moderne.

Constantin Brâncuşi este considerat un inovator fiindcă a eliberat sculptura de imitaţia mecanică a naturii, a împletit ca nimeni altul spiritul şi sensibilitatea, exprimând însăşi esenţa lucrurilor, dinamismul formelor, combinând în operele sale simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avangardei pariziene.

Brâncuşi a oglindit, pornind de la obârşia sa ţărănească, tradiţiile, miturile şi magia artei populare româneşti, împletite cu viziunea asupra vieţii care îi era influenţată atât de Platon cât şi de concepţia filosofilor orientali.

Ziua lui Brâncuși este marcată printr-o serie de evenimente culturale atât în București, cât și în celelalte orașe ale țării.

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, un mic sat din comuna Peştişani, judeţul Gorj, fiind al cincilea copil al Mariei şi al lui Radu Nicolae Brâncuşi, o familie de ţărani înstărită.

Sursa: Radio România Cultural

Back to top button