Politică

Se cere demiterea securistului Toma după crima de la Arad: Poliția Locală, jucăria lui Bibarț

Ne-au surprins organele arădene de cercetare și urmărire penală, adică Poliția și Parchetul. N-au avut reacții după articolele din presa locală care dezvăluiau că polițiștii locali, conform tuturor informațiilor, au omorât în bătaie un bărbat de 32 de ani. Probabil au așteptat demiterea ori demisia cuiva dintre cei implicați. Nu ne-a surprins nici că nu a venit nicio reacție din partea primarului – în subordinea căruia se află Poliția locală (PLA). Ca de obicei, fiindcă nu i-a convenit subiectul, primarul a tăcut mâlc.relatează Special Arad.

Apoi, ne-au surprins când, la două zile de la apariția acestui caz în presa centrală, totul s-a mișcat cu viteza unui bolid de Formula 1. Desigur, ar putea fi o simplă coincidență, echivalentă cu o minune pe care numai Alexandru Solomon ar putea-o explica într-un viitor film documentar. Vișinel. Viața de două ore la PLA…

Ar putea, dar nu e nicio coincidență. Este pur și simplu o realitate pe care o putem accepta sau nu.

Tăcerea lupilor…

Așa cum politicienii (arădeni, cel puțin) au învățat să ignore orice semnal din presa locală, organele în cauză (dar și alte instituții ale statului) au învățat să procedeze la fel. Nici unii, nici alții nu înțeleg că în realitate îi ignoră pe cetățenii care le plătesc și salariile, și investițiile din care se plătesc șpăgi, și confortul unor sporuri sau pensii speciale.

Că nouă nu ne răspund, asta e. Suntem obișnuiți cu „tăcerea lupilor”. Ne-am obișnuit să nu fim băgați în seamă, să fim criticați, ironizați sau chiar înjurați de aleși/numiți în funcții publice. Noi îi mai criticăm și asta nu le place, mai ales politicienilor, care se cred vaccinați cu serul perfecțiunii. Dar cu cetățenii ce au? De ce nu le spun lor ce părere au despre anumite evenimente care bulversează orașul? Măcar pe paginile de socializare, așa cum „vorbește singur” Fifor, comunicatorul guvernului pe linia Craiova – Arad.

Sigur, despre cele petrecute în sediul PLA, Fifor n-a avut nicio reacție, dar el este de înțeles, are câine, pisică, Lipova, Moneasa, deci griji serioase. Plus că pare a mai avea și discuțiile telefonice zilnice cu primarul… Dar nici măcar un ales local din PSD? Așteptăm cu mare interes campania electorală în care fiforenii să ne povestească despre cum se usucă ei în picioare de grija pentru cetățean.

Bine, nici coaliații liberali nu s-au grăbit să transmită ceva arădenilor. Dar de la ăștia măcar nu aveam așteptări. După aproape 20 de ani în care doar Falcă a gândit și promis în locul lor, ce așteptări să mai avem de la ei?, că au ajuns doar niște mâini ridicate. Atât.

Ei, cu presa centrală nu-i chiar așa ușor. Fiind aproape și în contract…, pardon, în contact permanent cu șefii partidelor, cu miniștri, cu șefi de Servicii și așa mai departe, presa centrală nu poate fi ignorată. Și cu atât mai puțin supărată. Prin urmare, nu-i de mirare că n-au apucat cocoșii să cânte decât de două ori până a și fost arestat unul dintre cei trei polițiști locali implicați în moartea tânărului.

Alte secvențe din același film cu Poliția Locală

Încă nu se știe dacă vor urma și alte arestări, cercetarea fiind în desfășurare. Și, am spune că încă nu s-au pus pe masă toate cărțile. Bunăoară, despre faptul că bătaia administrată tânărului a început în Gară, presa centrală încă nu a spus nimic. Dar asta nu înseamnă că nu s-a întâmplat. S-a întâmplat exact așa. Doar că, aici se pare că nu doar Liber, „localul” arestat, a lovit.

Apoi, nici despre aportul directorului general Adrian Toma nu a spus nimic presa centrală. Asta nu înseamnă că nu a avut un aport. Desigur, el nu a participat la bătaie, nici în Gară, nici în sediul instituției pe care încă o conduce. În schimb, credem că s-a implicat activ în încercarea de mușamalizare a cazului.

Am aflat că imediat ce a aflat că tânărul bătut a murit, Liber a vrut să demisioneze, o inițiativă despre care se știe cel puțin la Serviciul Resurse umane din Primărie. Sigur că știe foarte bine și Toma, și cu siguranță deja știe și procurorul de caz, deci nu ne rămâne decât să așteptăm.

De exemplu, explicații privind data la care conducerea PLA și/sau a Primăriei au anunțat organele de cercetare penală despre faptele comise în sediul PLA.

Nu de alta, dar nedenunțarea este o infracțiune prevăzută de Codul penal, care constă în „Fapta persoanei care, luând cunoştinţă de comiterea unei fapte prevăzute de legea penală contra vieţii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu înştiinţează de îndată autorităţile”.

Chiar suntem curioși cum va încadra procurorul de caz, unul dintre cei mai experimentați și profesioniști procurori din Arad, activitatea directorului general Toma legată de faptele petrecute în PLA, dar și ale primarului Călin Bibarț. Pentru că, din câte cunoaștem, nici Toma, nici Bibarț nu au anunțat autoritățile, așa cum prevede Codul penal. Sau, dacă au făcut-o, de ce nu s-a comunicat public acest fapt?

De altfel, mai sunt multe alte nelămuriri legate de acest caz. Bunăoară, de ce nu s-a făcut nicio cercetare disciplinară în acest caz? Povestea concediului medical al lui Liber, invocată de Toma, este o glumă proastă. În primul rând, pentu că Liber a vrut să demisioneze, dar a fost sfătuit să intre în concediu medical.

Apoi, din informațiile noastre, cel mușcat nu a fost Liber, ci tocmai ruda directorului Toma (nimeni altul decât acel Rambo care a dispus ridicarea unei mașini cu o fetiță de 6 ani în interior – amănunte aici), participant și el la acțiune.

Dar împotriva celorlalți doi polițiști locali, colegi de „haiducie” cu Liber, de ce nu a fost luată nicio măsură administrativă?

Demiterea sau demisia

Adus la PLA cu pile mari din zona politico-administrativă a Aradului (Falcă, Bibarț, Stoian), Adrian Toma nu a avut încredere în colectivul pe care l-a găsit, și-a adus oamenii lui cu care (ajutați și de câțiva dintre cei mai vechi), au instaurat un regim de teamă, delațiune și neîncredere, total contraindicat într-o instituție de ordine publică.

Această ruptură a colectivului este doar una dintre cauzele apariției, acum, în spațiul public a unor informații potrivită cărora Toma le-ar fi cerut subalternilor „sânge pe pereți” în acțiunile lor. O fi așa sau nu, nici nu mai contează acum.

Din motive greu de înțeles, a refuzat să urmeze cursul de inițiere, obligatoriu conform Legii poliției locale – deși, dat fiind că nu se pricepe deloc la ordine publică, i-ar fi fost de mare folos. Curios este că primarul Bibarț a acceptat această situație ilegală pentru care ar merita să i se impute salariul și celelalte drepturi bănești de care a beneficiat Toma de când a fost angajat.

Ar fi învățat, bunăoară, că polițiștii locali nu au dreptul să fluidizeze traficul rutier, decât sub coordonarea Poliției rutiere din cadrul IPJ. În plus, ar fi aflat că polițiștii locali au atribuții strict limitate de prevederile Legii 155/2010, limite ce nu pot fi depășite cum, poate, făcea dumnealui în SRI. Nici măcar dacă se bucură de susținerea primarului.

De altfel, primarul Bibarț este vinovat, cel puțin în egală măsură cu Toma, pentru felul dezastruos în care se desfășoară activitatea în PLA. Și, desigur, pentru evenimentul care a dus la moartea acelui tânăr.

În primul rând, pentru că nu l-a suspendat pe directorul Toma până acum. Apoi, pentru că a acceptat toate modificările fanteziste, dar total neproductive în organigrama PLA și în modul de lucru al polițiștilor locali, impus de Toma.

Tot dumnealui a acceptat ca acțiunile polițiștilor locali să se desfășoare în afara procedurilor operative aprobate, acolo unde acestea există. Mai mult, a tolerat să se doarmă în timpul serviciului, fără să dispună măsuri de sancționare a vinovaților.

Primarul Bibarț este printre primii vinovați pentru nesiguranța în care trăiesc cetățenii Aradului. O nesiguranță cultivată și de brambureala operativă și organizatorică a PLA, tolerată de primar – un dispecerat nefuncțional, deși scump plătit de arădeni, patrulări fără sens și scop, intervenții neprofesioniste, acțiuni orientate cu obstinență spre sancționarea parcărilor etc.

Da, primarul Aradului, Călin Bibarț este și el vinovat de moartea tănărului bătut de polițiștii locali. Nu penal, dar moral cu siguranță și ar fi important ca, măcar, să își depună mandatul, simbolic. Cum? Cel puțin cu „scuze” publice prezentate arădenilor, cei cărora le-a jurat că le va asigura liniștea și siguranța. Și cu măsuri drastice.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button