Scurgere masivă de petrol în Oceanul Arctic
Peste 21.000 de tone de petrol s-au scurs în Oceanul Arctic, din cauza răspunsului lent al oficialilor. Incidentul marchează una dintre cele mai mari deversări din istoria Rusiei, iar experții spun că zona va avea nevoie de ani de zile pentru a se regenera.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat stare de urgență în regiunea din nordul Siberiei, care se confruntă acum cu una dintre cele mai mari scurgeri de petrol din istoria Rusiei.
Peste 14.000 de metri pătrați au fost contaminați de deversare. Din fericire, s-au înregistrat progrese în curățarea zonelor cele mai afectate, a informat agenția de știri Tass. Experții spun că regenerarea zonei afectate ar putea dura ani întregi.
Combustibilul s-a scurs la sfârșitul lunii mai, din rezervorul de depozitare al unei centrale termice din apropierea orașului industrial Norilsk, din tundra siberiană. Cea mai mare parte a petrolului a ajuns în râul Ambarnaya, care a devenit roșu. Cu toate acestea, nu a existat niciun răspuns oficial decât zile mai târziu.
Președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre incident, spunând că a aflat despre deversare abia duminica trecută. „De ce au aflat agențiile guvernamentale despre asta la abia două zile după fapt?” a spus el. „Vom afla despre situațiile de urgență de pe social media?”.
SUA s-a oferit să ajute Rusia să curețe deversarea.
„Sunt întristat să aflu despre deversarea de combustibil din Norilsk, Rusia”, a scris secretarul de stat Mike Pompeo pe Twitter. „În ciuda dezacordurilor noastre, Statele Unite sunt gata să ajute Rusia să diminueze acest dezastru de mediu și să oferim expertiza noastră tehnică.”
Conform examinării inițiale a deversării, rezervorul în cauză a fost deteriorat din cauza temperaturilor peste medie din Siberia, care au erodat solul, provocând deteriorarea fundației și fisuri în rezervor.
Norilsk Nickel, compania care deține instalația, a declarat că decongelarea permafrostului a făcut ca unul dintre stâlpii rezervorului să se prăbușească.
„În vremurile schimbărilor climatice globale, această problemă este caracteristică zonei arctice”, a spus Greenpeace, în ceea ce privește problema structurilor din Siberia care își pierd stabilitatea din cauza temperaturilor fluctuante.
Nornickel este deținut de cel mai bogat bărbat din Rusia, Vladimir Potanin, cu o avere de aproximativ 25 de miliarde de dolari (22 de miliarde de euro). Potanin s-a angajat să plătească pentru curățare, care a estimat că va costa cel puțin 130 de milioane de euro, potrivit dw.com. De asemenea, Comitetul de investigare rus a arestat și a deschis o anchetă penală către managerul uzinei, Vyacheslav Starostin.
Deversările de petrol sunt cunoscute în Siberia. În 1994, printr-o conductă spartă s-au scurs peste două milioane de barili de ulei fierbinte în regiunea Komi din Arctica Rusă.
- Adrian Axinia (AUR): „Intrarea în Schengen este victoria românilor ce au votat pentru suveranism, nu a slugilor de la guvernare!”
- Marius Lulea: „S-au speriat de AUR, s-au speriat de suveranism și au acceptat România în Schengen. Este victoria românilor!”
- Analiză. România, rău păstorită și dureros prăduită de fii rătăcitori, care au înrobit-o și scos la mezat
- Cristoiu: Se pregăteşte instaurarea unei noi dictaturi. S-au unit toți cei care au jefuit această țară
- Anca Alexandrescu, după întreruperea emisiei Realitatea Plus: Continuăm lupta cu Statul Paralel