Scriitorul Mircea Vasilescu: Ideologiile renasc și mă tem că populismul ar putea avea de câștigat

Cum revenim la normalitate, după criza prin care trece întreaga planetă? Tot mai mulți oameni de cultură, scriitori, filozofi, actori și regizori cer regândirea modului în care trăim și avertizează că nu ne putem întoarce la normalitatea de dinaintea pandemiei Covid-19.
Dacă vrem cu adevărat să schimbăm ceva, atunci schimbarea trebuie să înceapă la nivel individual, crede eseistul Mircea Vasilescu: ”Am citit și eu tot felul de puncte de vedere pe tema asta, reinventarea macro, reinventarea societății globale, a economiei. Eu mă gândesc și la reinventarea micro. Mă gândesc că în perioada asta de carantină, de izolare, în perioada asta în care oamenii au stat închiși în case, cu tot felul de restricții, au renunțat și acum mă refer în primul rând, sigur, la societățile democratice, la UE, la lumea occidentală, unde oamenii erau obișnuiți cu drepturi și libertăți. E, s-au trezit că aceste drepturi și libertăți pot fi limitate de pe o zi pe alta și trebuie să rămână așa timp de două luni, cugetând la drepturi și libertăți și încercând să înțeleagă mai bine ce bune sunt ele și cum nu știm noi să le apreciem când beneficiem de ele. Deci mă gândesc că și oamenii ar trebui să reflecteze și să se reinventeze cumva, până să ajungem la reinventarea societăților și economiei globale și așa mai departe”.
Scriitorul atrage atenția că pe acest fundal de criză sanitară, crește și riscul ca populismul să ia avânt: ”Mă dezamăgește în continuare un fel de triumf, cu ghilimele, al bătăliei ideologice. Renasc ideologiile și confruntarea nu mai e în spațiul public între idei, argumente, soluții raționale și așa mai departe, confruntarea e între ideologii. Eu nu prea gust ideologiile și nu mi se pare că la complexitatea problemelor din lumea de azi sunt nimerite niște soluții puternic marcate ideologic. Nu cred că probleme grave pot fi rezolvate doar așa, pentru că avem noi soluții de stânga sau de dreapta sau mai știu eu de care. Și din confruntarea asta ideologică foarte apăsată câștigă populiștii transversali, care nu sunt, vorba lui Caragiale, nici cu rușii, nici cu turcii, nici așa, nici altminteri, dar ei preiau de peste tot ce le convine, ca să construiască un discurs convingător pentru foarte mulți cetățeni, dar cam gol de conținut. Să ne uităm în Europa, populismele își văd de treabă în continuare. Mă tem că dintr-o împrejurare din asta puternic marcată emoțional s-ar putea să aibă de câștigat și multă lume să aibă convingerea că acolo e soluția, la niște băieți isteți, care ne spun ceea ce așteptăm noi să auzim”.
https://www.rfi.ro/