Internațional

Schengen riscă „să se spargă în bucăţi”

Premierul italian Giorgia Meloni a declarat miercuri că, având în vedere riscul ca tratatul Schengen care stipulează libera circulaţie a cetăţenilor europeni „să se spargă în bucăţi”, singurul lucru care trebuie făcut este „să lucram pentru a apăra frontierele externe ale Uniunii Europene”, informează EFE şi ANSA.

Adresându-se Senatului pentru a informa despre poziţia Italiei la Consiliul European – preconizat să înceapă joi şi care va aborda în principal conflictul din Israel -, după ce guvernul său a decis să suspende aplicarea prevederilor Schengen şi să restabilească controalele la frontiera cu Slovenia, pe motiv că teroriştii ar putea intra pe ruta migratorie din Balcani, Meloni a avertizat că există un „risc clar” ca Schengen „să se spargă în bucăţi”.

„Este un risc evident şi o preocupare pe care o împărtăşim. Dar, mai mult decât atât, singura modalitate de a evita această derivă este de a lucra la apărarea frontierelor externe ale Uniunii”, a subliniat ea.

Potrivit şefei guvernului italian, ultimele consilii europene au schimbat perspectiva asupra migraţiei şi „nu mai există tendinţa de a transfera povara acestei enorme responsabilităţi asupra statelor din prima linie, cum ar fi Italia” şi, în plus, a fost recunoscut pe deplin faptul că „singurul răspuns posibil este apărarea frontierelor externe”.

„Gata cu uşile deschise şi redistribuirea, doar protejarea frontierelor externe, o luptă necruţătoare împotriva traficului de persoane, acorduri cu ţări terţe, canale legale pentru refugiaţi şi cote de imigranţi legali compatibile cu nevoile sistemului nostru economic”, a subliniat ea.

Italia a suspendat aplicarea Schengen şi a reimpus controale la frontiera cu Slovenia după izbucnirea războiului dintre Hamas şi Israel şi recentele atacuri teroriste din Franţa şi Belgia.

În discursul său, Meloni şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la aşa-numiţii „lupi singuratici, care ucid oameni nevinovaţi în numele lui Dumnezeu” şi, prin urmare, a explicat ea, este necesar să „ridicăm garda” în materie de securitate.

Premierul italian a argumentat că ar putea exista o legătură între terorism şi imigraţia ilegală şi că „cei care până acum, din reflexe ideologice, s-au complăcut să respingă această posibilă legătură au greşit”.

De asemenea, alte câteva ţări din UE au reintrodus controale la unele frontiere.

„Serviciile de informaţii au confirmat că cele mai mari riscuri (de securitate) pentru noi pot veni dinspre ruta balcanică (spre UE)”, a declarat Meloni, explicând că, din acest motiv, guvernul a acţionat prompt, suspendând prevederile Tratatului Schengen şi restabilind controalele cu Slovenia.

Ministrul italian de interne, Matteo Piantedosi, nu a exclus ca aceste controale la frontiera cu Slovenia să dureze pe tot parcursul iernii.

În discursul său din Senat, Meloni a evocat riscurile „legate” de „radicalizarea imigranţilor aflaţi adeseori în situaţie neregulamentară”.

Italia a înregistrat în acest an o creştere semnificativă a numărului de migranţi care au ajuns pe mare din Africa de Nord pe ţărmurile sale.

Premierul italian a mai spus că şefa executivului european, Ursula von der Leyen, a trimis o scrisoare Consiliului în care anunţă noi măsuri de consolidare a cadrului juridic şi a politicilor europene de combatere a traficului de persoane.

„Acesta este un angajament semnificativ pe care suntem pregătiţi să îl susţinem”, a declarat Meloni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button