Internațional

Scandalul diplomatic între Rusia și Polonia escaladează

Ambasadorul Rusiei în Polonia a acuzat luni autorităţile poloneze de confiscarea unei proprietăţi diplomatice ruse din Varşovia, în condiţiile în care relaţiile deja tensionate dintre cele două ţări s-au deteriorat şi mai mult după declanşarea campaniei militare a Moscovei în Ucraina, informează Reuters, relatează Agerpres.

Ambasadorul Serghei Andreev s-a referit la un bloc decrepit de apartamente din perioada comunistă, despre care primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, a spus că va fi folosit pentru a caza refugiaţi ucraineni care fug de intervenţia militară rusă din ţara lor.

„În această dimineaţă (luni – n.r.), executori judecătoreşti au venit pe proprietatea noastră diplomatică de pe Strada Sobieski nr.100 din Varşovia şi au ordonat transferul clădirii către trezoreria statului, în numele Primăriei Varşoviei”, a declarat luni Andreev, citat de agenţia de presă RIA Novosti. „Reprezentanţii polonezi au spart încuietorile porţii şi… practic au ocupat clădirea”, a adăugat el.

Trzaskowski a scris luni pe Twitter că proprietatea, care a fost folosită pentru a caza diplomaţi sovietici şi este cunoscută de localnici drept Szpiegowo (Spionul), a fost transferată oficial oraşului.

Ministerul Afacerilor Externe polonez nu a răspuns imediat la solicitarea de a comenta acuzaţiile formulate de ambasadorul rus, însă a declarat luni că salută confiscarea proprietăţii de către oraşul Varşovia şi planificatul transfer al clădirii în proprietatea statului.

Ambasadorul rus a acuzat luna trecută Polonia că încearcă să distrugă relaţiile bilaterale prin expulzarea a 45 dintre diplomaţii săi şi prin blocarea conturilor bancare ale ambasadei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button