Satele Republicii Moldova, dezvoltate cu ajutorul Elveției

24 de primari din Republica Moldova au câștigat granturi în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru relansarea afacerilor din localitățile lor, bani oferiți de Guvernul Elveției. Astfel, vor fi create peste o mie de locuri noi de muncă, notează TVR Moldova.

Satul Borogani din raionul Leova este unul dintre satele care s-a bucurat de sprijinul financiar venit din partea Elveției. Aici va fi creată o mare asociaţie a crescătorilor de animale, în localitate fiind deja opt ciobani care deţin peste 800 de ovine şi caprine. Banii vor fi investiţi pentru modernizarea companiilor.

„În afacerile crescătorilor de animale din localitate lipsesc cu desăvârşire tehnologiile moderne, de asemenea lipsesc animalale de prăsilă şi nu în ultimul rând ne doare faptul că nici o stână nu este conectată la energie electrică”, a declarat primarul satului, Elena Savițchi.

Aceste lipsuri scad calitatea şi cantitatea producţiei, care este sub cerinţa pieţei. Există însă un mare potenţial, dar din cauza banilor nu poate fi valorificat. Astfel, urmează să fie implementate tehnologii moderne, care vor duce la creșterea nivelului de productivitate și a numărului de vânzări.

„Ne propunem ca să înlocuim efectivul de animale cu cel de prăsilă la Borogani. De asemenea, să trecem la mulsul automatizat, să deschidem un punct centralizat de colectare a laptelui. Ne propunem, pentru prima dată în Republica Moldova, să instalăm panouri fotovoltaice ca o soluţie inovatoarea pentru asigurarea cu energie electrică a stânelor din localitate”, a mai spus primarul.

Satul Botogani nu este singurul sat care va pune pe roate afaceri pentru a relansa economia. Alte 23 de localităţi au primit câte 60.000 de dolari, dintre care jumătate e contribuţia locală. Toţi câştigătorii au fost anunţaţi într-o conferinţă desfăşurată online.

Proiectele câştigătoare sunt din diverse domenii. De exemplu, în 4 sate se vor deschide centre de afaceri şi parcuri industriale, în 3 localităţi se vor inaugura unităţi de post-recoltare, iar în alte 2 sate se va investi în centre de valorificare economică a deşeurilor. Totuşi, cele mai multe afaceri noi – 12 la număr, sunt din domeniul turismului.

„La Văleni va fi destinaţie de top în lunca Prutului. Vor fi încă 4 agropensiuni, dezvoltarea infrastructurii publice de recreere şi belvedere. În Coşniţa va fi valorificat potenţialul turistic al râului Nistru. În Budeşti se va face un sat de vacanţă. În Selemet va fi creat un nou traseu turistic – Valul lui Traian. În Sipoteni va fi creată destinaţia Codrii Sipotenilor”, a specificat specialistul în programe PNUD Moldova, Andrei Darie.

Proiectele urmează să fie implementate până la sfârşitul anului 2022. Cele 24 localităţi beneficiare de granturi au fost selectate în cadrul unui concurs organizat în rândul celor 35 localităţi partenere ale proiectului PNUD „Migraţie şi dezvoltare locală”, desfăşurat cu sprijinul Elveţiei, în perioada 2019-2022.

Sursa: www.infoprut.ro

 • Semnal de alarmă: Educația a rămas în urmă din cauza incompetenței PNL, USR și PSD
  Credeați că nu se poate mai rău? Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, trage un semnal de alarmă referitor la starea educației din România, grav afectată de criza sanitară, și propune o serie de măsuri ce pot fi adoptate în acest sens. Printre acestea se numără alocarea mai multor fonduri
 • [FOTO] În sfârșit avem inovație în educație. Sorin Cîmpeanu și-a comandat cămașă cu buzunar pentru vaccinare
  Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut senzație în mediul online, după ce s-a prezentat la vaccinare îmbrăcat cu o cămașă specială, prevăzută cu buzunar la umăr. Ministrul a precizat că și-a comandat special cămaşa cu buzunar la umăr pentru această ocazie. „Sunt unul dintre cei foarte pregătiţi cu privire la actul de vaccinare din toate
 • Membrii Guvernul Cîțu se consideră angajații esențiali și au prioritate la vaccinare
  În cadrul celei de-a doua etape de vaccinare, sunt vizați și angajații din anumite sectoare „esențiale”. Printre aceștia se numără și membrii Guvernului Cîțu, care se vaccinează astăzi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar „Dr. Carol Davila” din Bucureşti. Campania publică de vaccinare continuă. După Klaus Iohannis, Florin Cîțu și Ludovic Orban, astăzi a venit
 • USR nu mai are funcții de împărțit. Barna a pus ochii și pe institutele academice
  Dan Barna, copreşedintele USR PLUS, a anunțat noi reforme. De data aceasta în atenție sunt instituțiile care, susține Barna,au fost înființate pentru a oferi sinecuri clientelei politice, așa-zisele „ventuze bugetare”, care nu au funcţionalitate reală. Având în vedere că, de când au venit la guvernare, USR și PNL și-au împărțit funcții în loc să guverneze,
 • Gianina Șerban, la Știrea Zilei: sistemul luptă doar pentru propriile interese
  Deputat de Ilfov din partea Alianței pentru Unirea Românulor, Gianina Șerban mi-a acceptat invitația de a vorbi în cadrul emisiunii Știrea Zilei despre pro despre principalele probleme cu care se confruntă județul. Aceasta susține că „deși Ilfovul este un județ care s-a dezvoltat foarte mult pe plan imobiliar, investitorii nu sunt susținuți de către autoritățile
%d blogeri au apreciat: