Șase ore de negocieri, praf. Culisele discuțiilor de la Vila Lac. Bătălia orgoliilor
Negocierile pentru formarea noului Guvern s-au blocat după aproape șase ore de discuții la nivelul conducerilor PNL, USR-PLUS și UDMR, după ce Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu au căzut de acord asupra împărțirii în Coaliție a posturilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.Liberalii au început negocierile de pe o poziție de forță, susținând că vor neapărat, pe lângă funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților. Aceasta din urmă este râvnită însă și de USR-PLUS pentru Dan Barna.
Într-o primă fază, Ludovic Orban a propus ca negocierile să fie separate pentru premier și pentru șefii celor două camere ale Parlamentului, nefiind poziții echivalente. USR-PLUS și UDMR au făcut front comun și au refuzat, apreciind că este incorectă această abordare.
Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, șeful PNL a invocat că are o experiență mult mai mare decât Dan Barna și ar fi mult mai potrivit pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților.
În replică, susțin aceleași surse pentru HotNews.ro, Dan Barna a spus că este de acord, dar atunci corect ar fi ca funcția de premier să revină USR-PLUS pentru Dacian Cioloș, care are experiență de premier și politică mai mare decât Florin Cîțu.
Ideea nu le-a surâs liberalilor care doreau ca la consultările de la Cotroceni, PNL, USR-PLUS și UDMR să meargă cu un acord în coaliție pentru susținerea lui Florin Cîțu premier.
Cum turnura discuțiilor indica, în acel moment, că USR-PLUS îl va propune pe Cioloș premier, Ludovic Orban a venit cu o nouă soluție pentru a depăși blocajul. Liderul PNL a propus să fie lăsată deschisă competiția pentru șefia Camerei Deputaților, fiecare partid să aibă propriul candidat, iar câștigătorul să susțină candidatul celeilalte formațiuni pentru șefia Senatului.