Știrile 60m.RO

Sărbătoare mare pentru români, veche de 1600 de ani. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Tradiţia creştină păstrează această sărbătoare chiar din primele secole conform surselor din Palestina. Împărăteasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, împăratul roman,  a zidit o biserică chiar în cinstea acestei sărbători, în secolul 4. 

Sărbătoarea a fost inclusă în timpul împăratului bizantin Iustinian, secolul 6, în calendarul ortodox cu data de 21 noiembrie.

 Împăratul Iustinian a ridicat chiar o biserică cu acest nume lângă ruinele Templului din Ierusalim, distrus de romani. 

Conform tradiţiei iudaice, Fecioara Maria, pe când era copil, la vîrsta de trei ani, a fost dusă de părinţii Ioachim şi Ana pentru intrarea în Templul din Ierusalim asa cum cerea regulile, unde a rămas până la vârsta de 12 ani. Ea a fost întâmpinată, conform Evangheliei, de către preotul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. 

În tradiţia românească ea se numeşte şi Ovidenia, obrejania sau vovidenia, din slavonescul văvedenia, adică ”intrare”. Astfel, sărbătoarea creştină s-a suprapus peste unele ritualuri precreştine care marcau începutul iernii. 

Sărbătoarea este celebrată atât în Estul Europei în cultul ortodox dar şi în ţările catolice, cum ar fi Italia sau Spania, sau în restul lumii în Filipine sau America de Sud.

Back to top button