UE şi Marea Britanie nu au înregistrat progrese majore în negocierile post-Brexit

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au anunţat vineri după-amiază că nu au înregistrat progrese majore în noua sesiune de negocieri pe tema relaţiilor post-Brexit, informează agenţia de presă Reuters.
„Săptămâna aceasta nu au fost progrese semnificative. Nu putem merge la infinit în acest fel”, a declarat Michel Barnier, negociatorul UE pe tema Brexit.
Oficialul UE a subliniat că există în continuare disensiuni pe tema garanţiilor privind competiţia corectă, gestionarea noii relaţii bilaterale şi drepturile de pescuit. S-au înregistrat unele progrese în problema garanţiilor în materie de respectare a drepturilor omului, dar nu s-a ajuns încă la niciun acord nici în această problemă, a explicat Barnier.
Marea Britanie a avut un mesaj asemănător. „Progresele rămân limitate, dar discuţiile au avut un ton pozitiv. Negocierile vor continua şi menţinem angajamentul de a ajunge la un rezultat pozitiv”, a declarat David Frost, negociatorul Guvernului britanic pe tema Brexit.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.
Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
Sursa: www.mediafax.ro
- Crin Antonescu citează din Ion Antonescu în direct la TV: „Români, treceți Prutul!”Candidatul la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a citat în direct la Antena 3 CNN un celebru ordin al mareșalului Ion Antonescu, rostit în 1941: „Români, treceți Prutul!”. Politicianul a precizat însă că îndeamnă la o „trecere” simbolică, prin tehnologie și cooperare, nu prin război. Totuși, declarația a stârnit controverse, având în vedere legislația care interzice …
- Georgică Severin, membru CNA: În cazul jurnalistului Marius Tucă s-a încălcat principiul protejării dreptului la opinie și la liberă exprimare, garantat de articolul 30 din Constituția RomânieiConsiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut săptămâna trecută scoaterea unui videoclip cu jurnalistul Marius Tucă de pe YouTube, videoclip în care acesta a acuzat BEC-ul de „lovitură de stat“ în cazul eliminării lui Călin Georgescu. Georgică Severin, membru al CNA, singurul care a votat împotriva eliminării videoclipului cu Marius Tucă a explicat pe Facebook …
- Robert Turcescu: Încă un semn că vine marea lovitură – SUA nu vor recunoaşte legitimitatea alegerilor din maiJurnalistul Robert Turcescu face analiza momentului după ce fostul președinte Traian Băsescu a anunțat că Statele Unite și mai multe țări europene nu vor recunoaște alegerile prezidențiale din luna mai. Turcescu susține că fostul șef al statului cere turul 2 înapoi atunci când zice „statul român trebuie să acționeze din timp”. La rândul său, Marius Tucă …
- Zidul Berlinului s-a ridicat din nou şi trece prin faţa casei fiecărui alegător; Agenția Europeană pentru Combaterea Democrației avansează„Zidul Berlinului s-a ridicat din nou și trece, acum, prin casa fiecărui alegător. Europa e din nou împărțită între cei ce vor să trăiască după regulile de bază ale democrației și cei ce vor să facă din democrație un sistem cu cîștigător unic. În Franța, riscul unei confruntări democratice la prezidențialele din 2027 a fost …
- Sistemul vrea să îl numească judecător la CCR pe bufonul Emil BocPreședintele CCR, Marian Enache, și judecătorii Livia Stanciu și Attila Varga își încheie, în aceste luni, mandatele de la Curte și pentru cele trei posturi care devin vacante au început deja luptele între cei care le doresc. Printre aceștia, au declarat surse politice, s-ar afla Emil Boc, primarul Clujului, Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi, și Csaba Asztalos, președintele …