Instituția Avocatului Poporului, Renate Weber, a atacat azi la Curtea Constituțională a României noua Lege privind statutul judecătorilor și procurorilor, adoptată recent de Parlamentul României.
Cea mai importanta critica adusa de Weber privește eliminarea din lege a sancțiunilor pentru magistrații care nu respecta deciziile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație si Justiție pronunțate în soluționarea recursurilor in interesul legii. Un adevărat atentat la suveranitate comis de Parlament prin abrogarea abaterii disciplinare constând in nerespectarea deciziilor CCR, precizează sursa citată.
În sesizare, Renate Werber, făcând trimitere la jurisprudența CCR, explica de ce nu se impune si nu este normala eliminarea sancțiunii pentru nerespectarea deciziilor CCR si ICCJ. De asemenea, Renate Weber demontează si teoria lansata de ministrul Justiției Cătălin Predoiu si preluata de alți parlamentari cum ca nerespectarea deciziilor CCR ar urma sa fie încadrată la abaterile disciplinare exercitarea funcției cu rea-credință sau grava neglijenta. Or, arata Weber, acest lucru nu constituie o garantei pentru înfăptuirea justiției cu respectarea deciziilor CCR si ICCJ.
„Dispozițiile art. 271 din Legea privind statutul judecătorilor si procurorilor contravin prevederilor art. 1 alin. (5), art. 124 alin. (3), art. 126 alin. (3), art. 132 alin. (1), art. 147 alin. (4) din Constituție motivat de lipsa de reglementare a răspunderii judecătorilor si procurorilor pentru nerespectarea deciziilor Curții Constituționale si ale Înaltei Curți de Casație si Justiție”, precizează Avocatul Poporului Renate Weber.