Comisia Europeană aprobă o garanție guvernamentală de 19,3 milioane euro pentru Tarom

Executivul UE a aprobat garantarea de către guvernul României a unui credit de până la 94 milioane de lei (19,3 milioane de euro) pentru compania aeriană de stat Tarom. Această garanție intră sub incidența legislației privind ajutoarele de stat.
Măsura are drept obiectiv compensarea pierderilor provocate direct de pandemia de coronavirus și restricțiile de călătorie introduse de România și alte țări de destinație pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada 16 martie-30 iunie. Acestea au obligat Tarom să își anuleze majoritatea zborurilor programate, ceea ce i-a afectat puternic cifra de afaceri, notează Comisia Europeană.
Executivul comunitar a analizat măsura în temeiul legislației europene care permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare. Comisia consideră că măsura adoptată de România va acoperi pagube care au legătură directă cu pandemia de coronavirus.
O firmă independentă de audit va verifica ca ajutorul să nu depășească pagubele suferite în perioada 16 martie-30 iunie.
Comisia consideră că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor, iar, dacă auditul constată că valoarea compensației a depășit dimensiunea pagubei, sprjinul acordat în plus va fi returnat. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.
În data de 20 august, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o garanție de credit în valoare de 62 de milioane euro, menită să despăgubească Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Anterior, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) a lansat în consultare publică un proiect de ordonanță de urgență care reglementează garantarea de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a două împrumuturi bancare care urmează să fie acordate operatorilor aerieni TAROM și Blue Air. „Pentru asigurarea respectării normelor europene în materia ajutoarelor de stat se prevede că acordarea ajutorului individual de stat se va face numai după obținerea autorizării din partea Comisiei Europene și în condițiile prevăzute în decizia forului european”, se încheie textul ordonanței de urgență publicate la începutul lunii august de Ministerul Transporturilor.
Sursa: Agerpres
- Sindicaliştii de la Apele Române protestează în faţa Ministerului Mediului: Tăiaţi bani de la parlamentari, nu de la noi!Câteva zeci de sindicalişti de la Apele Române protestează, vineri, pentru două ore, în faţa Ministerului Mediului, faţă de diminuarea veniturilor salariale prin reducerea sporului de condiţii vătămătoare de muncă. Acţiunea, care se va desfăşura până la ora 13:00, se înscrie în seria protestelor stabilite de Blocul Naţional Sindical (BNS) şi începute cu o zi în urmă …
- Sorin Faur: România a fost laborator și poligon pentru numeroase clase de muniție cu care se rade sistematic de pe fața pământului democrația liberală, în sensul ei nepervertit de ideologii ultimului sfert de veacRomânia a fost laborator și poligon pentru numeroase clase de muniție cu care se rade sistematic de pe fața pământului democrația liberală, în sensul ei nepervertit de ideologii ultimului sfert de veac. De fapt, „ideologi” e o etichetă exagerat de generoasă. În fond, doar niște activiști cu propaganda ai unor entități dubioase care îi plătesc …
- Comasarea CNA cu ANCOM, un atac la libertatea preseiPlanul de comasare a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) provoacă îngrijorare profundă în rândul jurnaliștilor, societății civile și experților în media. Dincolo de justificările birocratice sau economice invocate de guvern, această mișcare este percepută ca un atentat la libertatea presei și o încercare periculoasă de …
- Cătălin Ghinăraru (AUR): „Aproape o treime din forța de muncă cu studii superioare lucrează în sectorul public. E una dintre marile probleme ale economiei românești.”„Aproape o treime din forța de muncă cu studii superioare lucrează în sectorul public. E una dintre marile probleme ale economiei”, spune dr. Cătălin Ghinăraru, profesor la Universitatea București și membru AUR. Avem o piață a muncii dezechilibrată, cu prea mulți absolvenți de studii superioare angajați în sectorul public și prea puține locuri pentru cei …
- Cornel Nistorescu: „Călin Georgescu e anchetat pentru că nu a solicitat niciun leu de la bugetul statului în campanie; cu Nicuşor Dan, care solicită 12 milioane de euro restituirea unor bani cheltuiți din împrumuturi și donații (încă netransparente) nu e nicio problem㔄Citesc un raport al Asociației Pro Infrastructura care afirmă că: „Cu un ordin de începere emis pe 1 septembrie 2023, după o ceremonie electorală de prost gust regizată cu ocazia primei lopeți din 5 iunie 2024, metroul ușor clujean n-are nici finanțare asigurată, nici proiect tehnic finalizat deci nici autorizație de construire, însă debordează de …