Economie

Salariul mediu net a ajuns la 3372 lei

Este vorba despre luna iulie a anului în curs și semnifică o creștere cu 74 de lei față de luna precedentă, salarial mediu nominal brut fiind de 5.468 lei, în iulie 2020, cu 99 de lei, respectiv 1,8%, mai mare decât în iunie 2020. Sunt date publicate marți de Insitutul Național de Statistică.

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (7.910 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.687 lei) potrivit INS.

„În luna iulie 2020, în activitățile din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut față de luna precedentă că urmare a reluării activității anumitor agenți economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, de vacanță, al 13-lea salariu ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie din unele activități economice”, notează INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: în învățământ (+7,7%), administrație publică (+2,3%), respectiv în sănătate și asistentă socială (+2,2%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanță).

Sursa articol: www.ziare.com

Sursa foto: www.avocat.net

Alexandru Florian Săraru – profesor, scriitor și antreprenor

Back to top button