Să nu lăsăm cartea clasică să moară!
Citește o carte! Un îndemn din ce în ce mai dur pentru tânăra generație. Dar nu putem să îi acuzăm total pe acești tineri care pășesc timid în jungla adevăratei vieți. Nu este vina lor . Sau , mai corect spus, nu este numai vina lor . Fiind însoțiți de tehnologie încă din prima zi de viață, este greu să îi determini să se delimiteze de toate aceste gadgeturi și să citească o carte clasică, pe hârtie, care a văzut lumina tiparului.
Majoritatea , în cel mai bun caz, citește o carte la un interval de timp, dar tot în format digital. Și, atunci cum poți convinge o persoană să citească o carte? Ce argumente să îi oferi? Importanța lecturii clasice este enormă. Trebuie doar găsite motivații. Care ar putea fi acestea?
Studiile au dovedit că lectura clasică, cărțile tipărite induc o implicare emoțională mai mare decât cărțile în format digital. De asemenea, tot studiile arată că informațiile reținute sunt în număr mai mare dacă citești același text dintr-o carte tipărită față de cartea electronică. Chiar dacă poți descărca de pe internet multe cărți și sunt și mai ieftine decât dacă le-ai cumpăra din librării, totuși, ești tentat să îți întrerupi lectura mai des decât dacă ai citi o carte clasică.
Mie personal îmi place să simt cartea în mână, să simt mirosul hârtiei, al tușului.
Observăm cum tot mai multe publicații, ziare, reviste și-au încetat activitatea și există doar în varianta digitală. Același lucru se întâmplă și cu cărțile. Suntem datori să nu lăsăm cartea clasică să moară.
Totuși, dacă nu va puteți convinge copii să citească cărți pe hârtie, atunci îi puteți învăța cum să citească cărțile electronice în mod eficient. Dar asta , într-un alt articol
Alexandru Florian Săraru – profesor, scriitor și antreprenor