Internațional

„Rușii au intrat pur și simplu”. Un comandant ucrainean care a respins ofensiva rusă din 2022 din Harkov face acuzații grave la adresa Kievului

În calitate de comandant al unei unități speciale de recunoaștere, ucraineanul Denîs Iaroslavskîi a luptat în contraofensiva Kievului de la Harkov din toamna anului 2022, care a provocat retragerea trupelor ruse. Acum, în timp ce forțele Kremlinului cuceresc sate după sate la margirea regiunii de nord, Denîs Iaroslavskîi este furios și face acuzații grave, relatează BBC.

După doi ani după ce el și oamenii lui au reușit să-i împingă, sub comanda generalului Oleksandr Sîrskîi, pe rușii din teritoriul din regiunea Harkov, aceștia se confruntă cu perspectiva de a face același lucru din nou.

Forțele ruse au făcut, în ultimele zile, câștiguri mici, dar semnificative chiar de-a lungul graniței din regiunea Harkov.

Avansurile rușilor nu au fost efectuate la mare adâncime în interiorul teritoriului, dar au înghițit aproximativ 100 km de teritoriu ucrainean. În estul Ucrainei, mai puternic apărat, Rusiei i-au trebuit luni pentru a realiza același lucru.

Denîs Iaroslavskîi vrea să știe ce s-a întâmplat cu apărarea Ucrainei.

Comandantul ucrainean acuză trădarea

„Nu a existat o primă linie de apărare. S-a văzut acest lucru. Rușii au intrat pur și simplu. Au intrat pur și simplu, fără câmpuri minate”, spune el.

El îi arată corespondentului BBC un videoclip dintr-o dronă făcută acum câteva zile, cu coloane mici de trupe rusești care trec pur și simplu granița, fără să întâlnească rezistență sau opoziție.

El spune că oficialii au susținut că apărările au fost construite cu un cost uriaș, dar în opinia sa, acele apărări pur și simplu nu au existat.

„Fie a fost un act de neglijență, fie a fost corupție. Nu a fost un eșec. A fost o trădare”.

Toată lumea știa că această incursiune urma probabil să se întâmple. Atât serviciile secrete ucrainene, cât și cele occidentale știau că Rusia și-a construit forțe peste graniță – estimându-se că aduna până la 30.000 de soldați.

Președintele Vladimir Putin și-a declarat, de asemenea, public obiectivul de a crea o zonă tampon în interiorul regiunii Harkov pentru a proteja teritoriul rus de loviturile artileriei ucrainene.

Dar Ucraina pare să fi fost prost pregătită – în ciuda dezmințirilor oficiale.

„Ne-am riscat viața și acum pierdem din nou oameni”

Iaroslavskîi, vorbind dintr-un parc din Harkov, spune că într-o oră se va întoarce în prima linie cu oamenii săi aproape de orașul Vovceansk, la doar 5 km de granița cu Rusia.

Există deja informații potrivit cărora trupele ruse au intrat la marginea orașului, dar mii de persoane au fost evacuate din regiune. Comandantul spune că se teme că localitatea ca cădea în curând în mâinile Rusiei.

„Desigur că sunt furios”, spune Denîs. „Când am luptat pentru acest teritoriu în 2022, am pierdut mii de oameni. Ne-am riscat viața. Și acum, pentru că cineva nu a construit fortificații, pierdem din nou oameni”, a adăugat acesta.

Oleksii Harkivskî, ofițerul șef al poliției din Vovceansk, declara sâmbătă că forțele ruse păreau hotărâte să distrugă orașul.

„În 24 de ore, au fost probabil câteva sute de lovituri de artilerie, mine și zeci de bombe cu dispersie”, a spus el.

„Distrug orașul, încearcă să intre în zonă. Dar nu există trupe inamice în oraș.”

Duminică, comandantul șef al forțelor ucrainene Oleksandr Sîrski a asigurat, la rândul său, că „încercările de a sparge apărarea noastră au fost oprite”.

Dar el a recunoscut că situația din regiunea Harkov s-a „deteriorat semnificativ” și rămâne „complicată”. Forțele ucrainene „fac tot ce le stă în putință pentru a-și menține liniile de apărare și a provoca pagube inamicului”, a spus el.

Câte 50 de obuze pe oră

Populația orașului Vovceansk înainte de război era de aproximativ 20.000 de locuitori. Cei mai mulți au plecat la începutul războiului și a scăzut la 3.000 de locuitori – dar alte sute au plecat în ultimele zile.

În Harkov, Rusia folosește tacticile arhicunoscute pentru a avansa – distrugerea satelor și orașelor ucrainene, reducându totul la moloz. Oleksii, un polițist local care a ajutat la evacuarea oamenilor, estimează că Rusia a tras în jur de 50 până la 60 de obuze pe oră în oraș. Și apoi mai sunt bombe ghidate, trase din avioanele rusești la zeci de kilometri de linia frontului, mult în afara razei de apărare a Ucrainei.

Rusia a lansat aproximativ 100 de bombe ghidate pe zi pe linia frontului de 1.000 km lungime.

Majoritatea celor care au rămas în Vovceansk sunt bătrâni și săraci.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button