Rusia va produce 30% din îngrășămintele lumii. România, zero
Producția de îngrășăminte a Rusiei va ajunge la 60 de milioane tone, în 2024, din care 35 de milioane de tone vor fi exportate, a declarat ministrul Comerțului Denis Manturov. Cifrele preconizează o creștere cu 2,6%, respectiv 4,2% a producției și vânzărilor.
Conform celor mai noi date consolidate, producția mondială de îngrșăminte se situează în jurul a 210 milioane de tone, ceea ce ar face ca Rusia să acopere aproape 30% din piață Global fertilizer production by nutrient | Statista. Cele 210 milioane de tone sunt pentru toate tipurile de fertilizatori, pe bază de azot, fosfați și pe bază de potasiu, însă peste jumătate din ei reprezintă fertilizatorii de tip azotat. Aceștia folosesc ca materie primă gazul, din care Rusia destine cele mai mari rezerve mondiale, de unde poziția sa în piața mondială.
În ceea ce privește România, noi nu ne mai putem lăuda cu niciun fel de producție de îngrășăminte, element esențial pentru agricultura intensivă. Ultimul mare producător, Azomureș Târgu – Mureș, și-a suspendat producția în decembrie, motivând prețurile mari ale materiei prime gaz și lipsa unui ajutor guvernamental pentur industrie. Celelalte combinate românești sunt, de mult timp, în faliment și se vând acum pe bucăți.
Fermierii români aduc îngășăminte din import, fie că sunt ungurești, austriece, bulgărești, turcești sau ucrainene. Din datele Statisticii, din Rusia nu ar intra îngrămăminte în România, desi acestea nu sunt supuse unor sancțiuni dure de către UE, ca alte produse rusești. Nu se poate însă spune cu certitudine proveninența acestora, întrucât țara de proveniență se poate schimba ușor în orice port dintr-o țară terță, aplicând proceduri vamale destul de simple.