Rusia susține că are „mijloace limitate” pentru ancheta în cazul Navalnîi pentru că susținătorii opozantului rus „au sustras indicii despre presupusa otrăvire”

Rusia are mijloace „limitate” de a ancheta cazul lui Alexei Navalnîi, a transmis vineri Kremlinul, acuzându-i pe susţinătorii opozantului rus că au sustras în ziua incidentului indicii legate de presupusa sa otrăvire, relatează AFP.
„Din păcate, suntem limitaţi în capacitatea noastră de a desfăşura vreo anchetă. Şi asta pentru că se dovedeşte că au fost obiecte lichidate, scoase din ţară şi că nu putem lua cunoştinţă de analizele efectuate” în Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.
Cu o zi în urmă, susţinătorii lui Navalnîi au publicat o înregistrare video în care explică faptul că urme de la agentul neurotoxic de tip Noviciok identificat în Germania ca otrava folosită împotriva opozantului au fost depistate într-o sticlă pe care ei au găsit-o în camera sa de hotel, în ziua incidentului, la sfârşitul lunii august, la Tomsk, în Siberia.
Ei au explicat că au luat această sticlă şi alte indicii şi le-au dus în Germania, unde a fost spitalizat adversarul Kremlinului, deoarece erau convinşi că autorităţile ruse nu vor face o anchetă.
„Dacă sticla există cu adevărat, de ce a fost luată? Poate pentru că există oameni care nu vor să aibă loc o anchetă?”, a afirmat peskov.
„Singurul lucru care va permite să se facă lumină asupra acestor evenimente este un schimb de informaţii, de prelevări biologice, de indicii şi o muncă în comun dacă va fi nevoie”, a adăugat el.
De la 20 august şi îmbolnăvirea în Rusia a lui Navalnîi într-un avion, Moscova spune că nu are niciun indiciu că ar fi fost comisă o crimă şi, prin urmare, nu a deschis o anchetă, în ciuda apelurilor în acest sens şi a ameninţărilor cu sancţiuni din partea statelor europene.
Medicii ruşi care l-au îngrijit pe opozant înainte de transferul său în Germania au precizat că au efectuat toate analizele necesare, fără a detecta cel mai mic agent toxic.
Kremlinul reproşează Germaniei că refuză să transfere datele de laborator care indică prezenţa agentului neurotoxic de tip Noviciok, în contextul în care Berlinul le-a transmis Franţei şi Suediei, unde a fost de asemenea identificată aceeaşi otravă.
Sursa: www.agerpres.ro
- Von der Leyen becomes extremely vulnerable after AUR censure motion – Pandora’s Box has been openedUrsula von der Leyen narrowly survived the motion of no confidence initiated in the European Parliament, but the political cost was enormous. Confronted for the first time with such a procedure, the President of the European Commission was forced to bow to political pressure and make explicit concessions in order to avoid dismissal. The main …
- Planul premeditat de distrugere a PSD. Grindeanu și Paul Stănescu – executanții din interiorPartidul Social Democrat nu este distrus de adversari, ci de cei care îl conduc. Ceea ce vedem azi nu este o simplă decădere politică, ci rezultatul unui plan premeditat, atent executat, cu pași calculați, de către oameni plantați strategic în vârful formațiunii. Sorin Grindeanu și Paul Stănescu nu sunt victimele unui context nefavorabil, ci pionii …
- Politicienii corupți arată spre antreprenori că fac evaziune și de-aia merge țara prostÎntr-o demonstrație de ipocrizie care frizează absurdul, politicienii de lux din București – cei cu ceasuri de zeci de mii de euro și vacanțe în Dubai – dau vina pe antreprenori pentru toate problemele economiei românești. De parcă buticurile din provincie și micile afaceri de familie ar fi de vină că statul a fost jefuit …
- Minciuna bugetară a lui Bolojan: spune că taie subvențiile, dar partidele tot înoată în bani publiciÎn 2024, partidele politice din România au primit lunar zeci de milioane de lei din bugetul de stat, sub formă de subvenții publice pentru cheltuieli curente. Bani pentru sedii, mașini, salarii de lux, publicitate mascată și clientelă politică. În total, sute de milioane de lei într-un singur an – în timp ce spitalele nu au …
- Politicienii au cheltuit peste 1 miliard de lei în 2024 pe subvenții și rambursări de campanie. Din banii românilor, desigur.În 2024, partidele politice din România au cheltuit peste 1 miliard de lei din bani publici – fie prin subvenții lunare, fie prin rambursări de campanie electorală. O sumă uriașă, care nu a produs nici autostrăzi, nici spitale, nici școli mai bune. A produs doar afișe, caravane electorale, contracte cu firme de casă și o …