Știrile 60m.RO

Rusia spune că a ieșit din acordul cerealelor. Pactul încheiat cu Ucraina ar fi urmat să expire la finalul zilei

Acordul care a permis în ultimul an, în siguranță, exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră va expira la sfârșitul zilei de luni, după ce Moscova a anunțat că nu va prelungi înțelegerea intermediată de ONU și Turcia pentru a combate o criză alimentară globală, agravată de invazia Rusiei.

Rusia a declarat luni că a întrerupt participarea la acordul care permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, la doar câteva ore după ce Moscova a declarat că Ucraina a atacat podul din Crimeea, informează Reuters.

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi. Din nefericire, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Însă, Kremlinul a declarat că oprirea acordului nu are nicio legătură cu atacul de pe pod.

În plus, Rusia a notificat Turcia, Ucraina și ONU că Moscova este împotriva prelungirii acordului, a declarat Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Aproape 33 de milioane de tone de porumb, grâu și alte cereale au fost exportate de Ucraina prin implementarea acestui acord, iar ultimul transport cu cereale care a părăsit această țară în baza acordului a avut loc duminică, mai scrie agenția de presă.

Până în data de 17 iulie, Rusia a acceptat de trei ori să prelungească acordul cerealelor, dar și-a suspendat pentru scurt timp participarea la sfârșitul lunii octombrie, ca răspuns la un atac cu drone asupra flotei sale din Crimeea.

De această dată, Rusia a amenințat că va renunța la pact deoarece cererile sale de îmbunătățire a propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte nu ar fi fost îndeplinite.

De asemenea, Rusia s-a plâns că nu au ajuns suficiente cereale în țările sărace. Dar Organizația Națiunilor Unite a susținut că acordul a fost în beneficiul acestor state, contribuind la scăderea prețurilor la alimente cu peste 20% la nivel global.

Potrivit ONU, acordul a furnizat cereale către 45 de țări de pe trei continente – 46% în Asia, 40% în Europa de Vest, 12% în Africa și 1% în Europa de Est.

Invazia Rusiei din 2022 februarie și blocada porturilor ucrainene din Marea Neagră au făcut ca prețurile cerealelor la nivel mondial să crească vertiginos, în condițiile în care Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Noile negocieri ruso-turce


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Rusia a început deja să discute cu Turcia despre un plan pentru a se asigura că grâul rusesc – eventual procesat de Turcia – ajunge în țările care au nevoie, indiferent de soarta acordului de la Marea Neagră.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute despre acord într-o reuniune de luni, prezidată de ministrul britanic de externe James Cleverly.

Marea Britanie este președintele consiliului format din 15 membri pentru luna iulie. Mai mulți alți miniștri de externe europeni sunt, de asemenea, așteptați să participe la reuniune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button