Internațional

Rusia și Iranul vor să-și facă propriul sistem SWIFT: Dorim să renunțăm la dolar

După întâlnirea lui Vladimir Putin cu ayatollahul Ali Khamenei și președintele Iranului, Ebrahim Raisi, diplomațiile celor două țări au început să aprofundeze, după cum a cerut președintele rus, colaborarea dintre Moscova și Teheran. Unul dintre cele mai ambițioase planuri este crearea propriului sistem internațional de plăți, menit să înlocuiască Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale, SWIFT.

Declarațiile privind pașii făcuți pentru găsirea unei alternative la sistemul internațional au fost făcute de adjunctul ministrului de externe din Teheran, într-un interviu pentru Ria Novosti. De asemenea, acesta a vorbit despre „aprofundarea” relațiilor bilaterale dintre Moscova și Teheran, în încercarea de a crea un nou pol de putere în regiune și găsirea alternativelor pentru sistemele de tranzacții internaționale, la care Kremlinul nu mai are acces după începerea războiului din Ucraina.

„Bineînțeles, două țări care doresc să scoată dolarul din tranzacțiile sale, trebuie să aibă un sistem special, asemănător cu SWIFT. Cele două părți, rusă și iraniană, au propus deja câte o astfel de variantă pentru a înlocui SWIFT”, a declarat diplomatul de la Teheran.

Totodată, el a adăugat și faptul că cele două părți „aproape” au ajuns la un acord final privind noul sistem de plăți, care va fi baza pentru tranzacțiile viitoare. Diplomatul nu a oferit prea multe detalii despre cum va funcționa alternativa ruso-iraniană, dar a punctat că sistemul de paritate va fi echivalent cu cel euro/dolar.

Noua colaborare este încă o încercare a celor două regimuri dictatoriale de a-și susține propriile valute naționale, în contextul izolării internaționale.

Încă din anul 2012, Iranul a fost deconectat de la sistemul SWIFT la cererile Uniunii Europene și chiar dacă unele bănci au fost reconectate în 2016, economia regiumului de la Teheran încă are de suferit.

Principalele bănci din Rusia au fost excluse din Societate după adoptarea celui de-al șasele pachet de sancțiuni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button