Internațional

Rusia se retrage din Insula Șerpilor „în semn de bunăvoință”. Ucraina: Inamicul s-a evacuat în grabă

Armata rusă a anunțat joi că s-a retras de pe Insula Șerpilor, o poziție strategică din Marea Neagră cucerită de Moscova în primele zile ale invaziei și care a fost bombardată de armata ucraineană în ultimele săptămâni. Ministerul rus al Apărării a afirmat că scopul retragerii este acela de a arăta că Moscova nu împiedică exportul de cereale din Ucraina, relatează agenția rusă Interfax.

De partea cealaltă, Ucraina vorbește despre încheierea cu succes a unei operațiuni.

„La 30 iunie, ca un gest de bunăvoință, Forțele Armate ale Federației Ruse și-au finalizat sarcinile atribuite pe Insula Șerpilor și au retras garnizoana staționată acolo”, a afirmat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

„Astfel, s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei”, a mai spus oficialul rus.

Potrivit oficialului militar rus, această decizie „nu va mai permite Kievului să speculeze pe tema crizei alimentare iminente, făcând referire la imposibilitatea exportului de cereale din cauza controlului total de către Rusia a părții de nord-vest a Mării Negre”. Ucraina: „Inamicul a evacuat în grabă”

De cealaltă parte, serviciul de presă al Consiliului orașului Odesa a transmis joi, într-un comunicat, că rușii au evacuat în grabă Insula Șerpilor, ca urmare a unei operațiuni de succes a trupelor ucrainene, informează publicația ucraineană Ukrinform.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes a unităților noastre de rachete și artilerie, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei de pe Insula Șerpilor cu două bărci cu motor”, se arată în comunicat. Și șeful Biroului Preşedintelui, Andriy Yermak, transmis, pe contul de Telegram, că trupele ruse au părăsit Insula Șerpilor.

„Nu mai sunt ruși pe Insula Șerpilor. Forțele armate au condus o operațiune remarcabilă. Totul va fi Ucraina”, a spus Andriy Yermak.

Insula Șerpilor, bombardată de ucraineni după ocupația rusă După ocuparea Insulei Șerpilor de forțele ruse, ucrainenii au lansat asupra acesteia mai multe atacuri. În ultimul dintre acestea, de luni noapte, zece rachete ucrainene au lovit cu precizie Insula Șerpilor și au distrus sistemul de rachete antiaeriene Panțîr-S1 al rușilor. La începutul lunii mai, armata ucraineană a distrus bărci rusești și un elicopter pe Insula Șerpilor. La începutul verii, serviciile de informații au raportat că Federația Rusă a desfășurat acolo sisteme de rachete Torah și Panțîr. Pe 17 iunie, Marina ucraineană a lovit un remorcher rusesc care transporta pe insulă armament și trupe cu o rachetă Harpoon. Pe 22 iunie ucrainenii au continuat să lovească insula cu mai multe lovituri de rachete.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button