Rusia produce 250.000 de obuze pe lună, de trei ori mai mult decât pot trimite SUA și UE în Ucraina
Potrivit estimărilor serviciilor de informații din țările NATO, Rusia produce aproximativ 250 de mii de obuze de artilerie în fiecare lună, adică aproximativ 3 milioane pe an, transmite CNN, citat de BBC.
În același timp, după cum a declarat un reprezentant de rang înalt al serviciilor de informații europene, capacitățile SUA și UE permit aprovizionarea Ucrainei cu nu mai mult de 1,2 milioane de obuze anual.
„Am intrat acum într-un război al resurselor de producție”, a declarat un oficial NATO. „Rezultatul în Ucraina depinde de ceea ce deține fiecare parte pentru a duce războiul”.
Potrivit surselor citate, Rusia lansează acum aproximativ 10 mii de obuze pe zi – față de cele aproximativ 2 mii pe care Ucraina le folosește pe front. Un oficial european din cadrul serviciilor de informații a declarat că situația este chiar mai gravă în unele locuri de pe linia frontului.
CNN a precizat că Ucraina a primit sisteme de armament moderne de la aliații occidentali, dar analiștii militari spun că, probabil, conflictul ar putea fi câștigat de cel care folosește mai multe obuze de artilerie.
Rusia își menține fabricile de rachete în funcțiune non-stop, cu muncitori care se rotesc după ture de 12 ore, potrivit unui oficial NATO. Sectorul rusesc al apărării are acum aproximativ 3,5 milioane de angajați, față de 2-2,5 milioane înainte de începerea războiului.
În plus, Rusia primește obuze din Iran și Coreea de Nord.
Mașina militară rusă funcționează acum la capacitate maximă, continuă sursele citate, dar există o limită a capacităților sale iar acest prag se așteaptă ca să fie atins anul viitor.
Prin urmare, agențiile de informații occidentale nu se așteaptă ca Moscova să atingă în curând obiective semnificative pe câmpul de luptă.
Potrivit experților cu care a discutat CNN, pe termen lung, Occidentul este încă capabil să recupereze decalajul față de Rusia în ceea ce privește producția de obuze – și, în același timp, să producă echipamente mai bune.
„Occidentul abia acum începe să intensifice crearea de infrastructură pentru a asigura nivelul necesar de producție de muniții”, a declarat pentru postul de televiziune generalul-locotenent Stephen Basham, adjunctul șefului Comandamentului European al SUA.
Potrivit altor estimări ale serviciilor de informații occidentale, balanța generală a resurselor oferă în continuare un avantaj Moscovei – mai ales dacă guvernul american nu reușește să deblocheze un pachet de ajutor pentru Ucraina, la care se opun membrii republicani ai Congresului.
„Nu merge foarte bine, dar depinde de ce se întâmplă”, a declarat una dintre surse. „Dacă ajutorul se reia – și rapid – nu este totul pierdut”.