Opinii

Rusia nu va fi înfrântă de ucraineni, ci de corupția lui Putin

Convinși că întreaga „operațiune militară specială” va fi un galop de sănătate nu mai lung de două zile, rușii au intrat în Ucraina cu 200.000 de oameni. Dintre aceștia, cel puțin vreo 40.000, conform unor surse independente, au și ieșit deja: câteva mii au plecat spre lumi mai bune, în saci de gunoi negri, fiindcă Maica Rusia nu mai vrea să dea banii și pe sicrie. Alte mii fie au dezertat și au ajuns cine știe pe unde, fie au fost răniți și trimiși acasă schilodiți, mutilați, cu membre amputate – ceea ce nu l-a împiedicat pe adjunctul ministrului Apărării de la Moscova să le ureze să se pună rapid pe picioare.

Cum o să se pună pe picioare un recrut care tocmai și le-a lăsat prin Ucraina adjunctul lui Șoigu nu ne-a mai explicat, dar probabil că pentru publicul rus nici nu contează. Rușii de rând sunt atât de spălați pe creier cu povești despre soldatul sovietic care, rămas fără mâini și fără picioare, a scos cuiul grenadei cu dinții, încât nici n-au observat absurdul situației. Dar cert este că nici măcar de-ar avea la dispoziție soldați sovietici care fumează sub apă, Putin tot nu va învinge în Ucraina. Și asta nu neapărat din cauză că ucrainenii se apără eroic, ori că îl au pe Sfântul Javelin, doborâtorul de tancuri, de partea lor. Ci dintr-un motiv pentru care Putin însuși este vinovat.

Pentru cei ce nu știu, Putin și-a început cariera ca un mărunt ofițer KGB, într-un mărunt oraș redegist, unde nu se întâmpla mai nimic. Dacă ar fi fost un spion valoros, șefii l-ar fi trimis la Viena, la Paris sau în alte orașe unde spionii se înfruntau ca-n filmele cu James Bond. Dar ei și-au dat seama încă de la început că ofițerașul Vova e mai curând un șoarece de bibliotecă, bun doar să numere izmenele spionilor și porțiile de mâncare decât să fie el însuși un spion. Din experiența est-germană Putin a aflat însă un lucru important: că orice om își are prețul lui, iar corupția te poate face „om” și dacă ești un păduche care vâna în copilărie șobolani. Toată cariera lui ulterioară s-a bazat pe corupție. De când era viceprimar la Sankt Petersburg și dădea aprobări pe mii de dolari și până când a fost pus președinte al Rusiei ca să salveze „famiglia” lui Elțîn de pușcărie, Putin s-a bazat exclusiv pe corupție.

Inclusiv regimul lui tiranic, instaurat în Rusia an după an, în ultimele două decenii, a fost clădit pe o piramidă de corupție, în vârful căruia s-a aflat el, noul „țar al tuturor Rusiilor”. Ca și Băsescu, la o scară mult mai mică, Putin a împărțit mogulii (oligarhii, cum li se spune în Rusia) în „buni” și „răi”. Cei buni, precum Deripaska și Abramovici, au devenit slugile lui prea-plecate și pușculițele lui cu bani. Cei răi, ca Berezovski sau Hodorkovski, fie s-au „sinucis” cu mâna lungă a FSB, fie au fost aruncați zece ani în temnițele din Siberia. Iar Putin s-a bucurat că, grație corupției generalizate, a devenit cel mai bogat și – credea el – cel mai puternic om din lume.

Citește și: Invazia rusă a eșuat: Armata rusă se retrage în Donbas

Problema lui Putin a fost și este însă că în Rusia nu el e singurul corupt. Ca și în epoca sovietică și, mai devreme, în epoca țaristă, în Rusia putinistă de azi corupția a devenit un fenomen generalizat și toți, de la vlădică la opincă, nu au grețuri să dea sau să ia mită. Doar că acest fenomen, care l-a făcut pe Putin bogat și puternic, își arată acum reversul pe câmpurile de luptă din Ucraina. Pentru că acolo „invincibila” armată rusă, care băga spaima-n omenire la defilările din Piața Roșie, s-a făcut de râs în ultimul hal, tot din pricina corupției. Cucerirea Ucrainei în două zile ar fi fost realizabilă, poate, de către o armată performantă, cum sunt cele occidentale. Dar o armată în care însuși ministrul Apărării, Șoigu (despre care rușii au spus că ar fi suferit un infarct, fără să precizeze între ce etaje a avut loc acesta) e vârât până-n gât în delapidări și furturi de combustibil, nu poate fi o forță performantă. Niște soldați cu rații de alimente expirate de acum șapte ani nu prea pot să lupte, așa că sunt nevoiți să fure pufuleți din magazine ca să nu moară de foame. Niște tanchiști care-și vând combustibilul pe votcă nu au să ajungă nici ei prea departe – ca să nu mai vorbim că riscă să ajungă direct în iad dacă le intră vreun Stinger la șenile.

Putin culege azi ce a semănat: armata rusă e coruptă până la ultimul bocanc, după chipul și asemănarea conducătorului suprem, primul corupt al țării. Pentru că toți rușii și-au zis, văzându-l pe Putin cum se îmbogățește din mită, șpagă și șperț: și noi putem să facem asta. Este adevărat, nu-i totuna a fura miliarde din porturi, șantiere navale și uzine cu a sustrage o sută de litri de motorină din rezervorul tancului, dar principiul este același. Și lanțul corupției, al delăsării și al devalizării fondurilor a funcționat până la ultima verigă: inclusiv cei din coloana a cincea din Ucraina, politicienii-marionetă, trolii și „influencerii” plătiți de Kremlin ca să crească puterea de influență a Rusiei în Ucraina, în loc să acționeze cum era stabilit, au încasat rublele care le erau virate în conturi, dar și-au făcut treaba în dorul lelii. Așa se explică de ce, atunci când au intrat în Ucraina, rușii n-au fost primiți cu pâine și cu sare, cum se așteptau, ci cu gloanțe și drone Bayraktar. Din cauza – sau, mai curând datorită – lui Putin, Rusia se arată astăzi doar ca o copie palidă a Uniunii Sovietice și de aceea nu va învinge niciodată în Ucraina: pentru că este un uriaș cu picioare de lut, picioare care, vorba lui Păstorel Teodoreanu, mai și put pe deasupra. Și put de la Putin…

Citește și:

Toți șefii serviciilor secrete rusești, ministrul Șoigu și generalul Gherasimov au dispărut

Kremlinul reacționează la “dispariția” ministrului rus al Apărării: “Are multe griji în acest moment”

Vladimir Putin este Nebun, nu Rege

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button