Internațional

Rusia nu dă doi bani pe ONG-urile străinilor: Zeci au fost închise pentru imixtiune în politicile publice

Treizeci şi una de organizaţii străine au fost lichidate în Rusia de la începutul anului 2022, a informat luni subsecretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Aleksandr Grebenkin, transmite EFE. ”În acest an, din cauza repetatelor şi gravelor încălcări ale legislaţiei ruse au fost lichidate 18 birouri şi reprezentanţe ale unor organizaţii neguvernamentale străine şi internaţionale şi au fost declarate indezirabile, cu interzicerea ulterioară a activităţii lor, 13 organizaţii din SUA, Regatul Unit, Polonia, Ucraina şi din alte ţări”, a anunţat Grebenkin într-un interviu acordat publicaţiei Rossiskaia Gazeta.

În plus, şapte organizaţii non-profit, 13 persoane juridice şi 48 de persoane fizice au fost declarate ”agenţi străini”, a adăugat el. Potrivit lui Grebenkin, aceste măsuri au permis ”stoparea într-un mod oportun a tentativelor de amestec străin în afacerile interne ale Rusiei”. Uniunea Europeană a condamnat în iulie legea rusă privind ”agenţii străini” şi a notat că înăsprirea recentă a acestui act normativ privează şi mai mult populaţia Rusiei de ”informaţii independente cu privire la acţiunile ilegale şi atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina”.

La sfârşitul anului trecut, justiţia rusă a ordonat dizolvarea Memorial International, principala organizaţie neguvernamentală care militează pentru drepturile omului în această ţară şi care a fost acuzată de încălcarea sistematică a legii privind agenţii străini, scrie EFE.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button