Internațional

Rusia ”ar putea câștiga războiul din Ucraina în câteva săptămâni”

Principalii consilieri ai președintelui Joe Biden i-au avertizat pe legiuitorii americani, miercuri, într-o întâlnire privată, că Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni sau, în cel mai bun caz, câteva luni dacă ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina nu trece de Congresul SUA, spun două persoane familiare cu discuția, potrivit NBC News.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, și directorul național de intelligence, Avril Haines, le-ar fi spus legiuitorilor americani că Ucraina va rămâne fără anumite capacități de artilerie și apărare antiaeriană în următoarele săptămâni.

Evaluarea sumbră, pe care un oficial al Casei Albe a descris-o drept „incredibil de crudă”, a fost făcută în condițiile în care ajutorul pentru Ucraina nu a avut niciodată perspective mai incerte. În plus, oficialii Casei Albe sunt tot mai îngrijorați că Joe Biden nu va reuși să își respecte promisiunea conform căreia SUA va fi alături de Ucraina „atât timp cât este necesar”.

Deși Sullivan nu a prezis o victorie iminentă a Rusiei, el a insistat că poziția Ucrainei va fi tot mai dificilă pe parcursul anului 2024, oferind termene pentru momentele în care ucrainenii vor epuiza diverse capacități militare, a dezvăluit un oficial al Casei Albe.

Consilierii președintelui american le-au explicat legiuitorilor că absența ajutoarelor vor avea efecte negative care trec dincolo de Ucraina și ar putea determina alte țări care se bazează pe SUA, inclusiv Japonia sau Coreea de Sud, să își regândească alianțele, au mai povestit persoane familiare cu întâlnirea privată de miercuri.

La discuții au participat congresmeni de top din ambele partide, iar aceștia au fost de acord că sprijinirea Ucrainei este o prioritate de securitate națională, dar au recunoscut că există neînțelegeri în ceea ce privește calea de urmat, mai spun sursele NBC News.

Noile ajutoare pentru Ucraina sunt blocate în Congres de luni de zile și fac parte din pachetul de legi care oferă finanțare și pentru Israel, Taiwan și securitatea frontierelor americane.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button