Internațional

Rusia anunţă expulzarea în masă a unor diplomaţi germani

Ministerul rus de Externe a anunţat sâmbătă că a decis să ia o măsură „în oglindă” faţă de expulzarea în masă a diplomaţilor săi din Berlin şi ca urmare va declara personae non gratae diplomaţi germani limitând „substanţial” numărul maxim de membri ai personalului misiunilor diplomatice germane din Rusia, informează Interfax.

Agenţia de ştiri rusă RIA Novosti afirmă, fără a cita vreo sursă, că Germania a expulzat peste 20 de diplomaţi ruşi, prin urmare ar fi vorba despre un număr similar de diplomaţi germani care sunt vizaţi de expulzare.

Ministerul german de Externe a declarat că a luat notă de declaraţia rusă, potrivit Reuters.

Un oficial al Ministerului german de Externe a declarat că Berlinul şi Moscova au fost în contact cu reprezentanţele lor respective în ultimele săptămâni şi că sosirea unui avion guvernamental rus la Berlin are legătură cu această problemă.

Rusia răspunde astfel cu aceeaşi monedă la expulzarea în masă a diplomaţilor săi din Berlin, a declarat sâmbătă Ministerul rus de Externe.

„Autorităţile germane au luat o decizie privind o altă expulzare în masă a angajaţilor misiunilor diplomatice ruseşti din Germania. Condamnăm ferm aceste acţiuni ale Berlinului, care continuă să distrugă în mod sfidător întreaga gamă de relaţii ruso-germane”, a declarat ministerul.

„Ca reacţie la acţiunile ostile ale Berlinului, partea rusă a decis să expulzeze, în oglindă, diplomaţi germani din Rusia, precum şi să limiteze semnificativ numărul maxim de angajaţi ai misiunilor diplomatice germane din ţara noastră”, a anunţat ministerul lui Serghei Lavrov.

MAE rus nu a dezvăluit numărul de diplomaţi implicaţi. Ministerul a precizat însă că ambasadorul Germaniei la Moscova a fost notificat cu privire la aceste măsuri la 5 aprilie.

Comunicatul MAE rus acuză totodată Berlinul de scurgeri de informaţii deliberate către presă şi dezinformare.

La sfârşitul lunii martie, notează Interfax, revista Focus a relatat că Germania avea de gând să expulzeze peste 30 de diplomaţi ruşi pentru că ar fi recrutat informatori germani. O sursă din cadrul Ministerului rus de Externe, comentând aceste informaţii, a declarat: „Baerbock (ministrul german de externe, Annalena Baerbock – n.r.) are o manie a spionajului. Se pregăteşte un răspuns dur la aceste mişcări nesănătoase ale Berlinului  – îi va plăcea”, notează Interfax.

Relaţiile dintre Rusia şi Germania – care obişnuia să fie cel mai mare cumpărător de petrol şi gaze ruseşti – s-au deteriorat de când Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022, iar Occidentul a răspuns cu sancţiuni.

În urmă cu un an, Moscova anunţa deja expulzarea altor 40 de diplomaţi germani. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button