Rusia acuză România pentru atacul din Marea Neagră: Dronele au fost operate din Delta Dunării și de la baza aeriană Câmpia Turzii
Conform afirmațiilor Armatei ruse, aceasta a anunțat că a respins în timpul nopții un atac cu trei drone marine ucrainene îndreptat împotriva a două nave de patrulare din Marea Neagră. Totodată, un propagandist rus, ce deține un canal influent pe Telegram, susține că dronele marine folosite în aceste atacuri au fost lansate din Deltă și dirijate de un aparat fără pilot MQ-9A Reaper, care ar fi operat din România.
Navele ruse de patrulare ale Flotei Mării Negre „Serghei Kotov” și „Vasily Bykov” susțin că au respins atacul a trei bărci fără pilot în regiunea Sevastopol, transmite Ministerul rus al Apărării, conform Observator.
„În această seară, Forțele Armate ale Ucrainei au făcut o încercare nereușită de a ataca trei ambarcațiuni maritime fără pilot ale navelor de patrulare Serghei Kotov și Vasili Bykov din Flota Mării Negre, îndeplinind sarcini de control al navigației în partea de sud-vest a Mării Negre, la 340 km sud-vest de Sevastopol”, a spus ministerul. Ei au remarcat că, în cursul respingerii atacului, toate cele trei bărci fără pilot au fost distruse de focul armamentului standard al navelor rusești, relatează TASS.
La 25 iulie, Ministerul rus al Apărării a raportat o încercare „nereușită a Forțelor Armate ale Ucrainei” de a ataca nava de patrulare a Flotei Mării Negre „Serghei Kotov” noaptea cu două bărci fără pilot de mare viteză. Nava a respins atacul și a distrus ambele bărci.
Conform informațiilor prezentate de Rybar, un influent canal de Telegram administrat de un fost atașat de presă al Ministerului rus al Apărării, se sugerează că dronele folosite în atac ar fi fost lansate din Delta Dunării.
„Acesta este al doilea atac într-o săptămână asupra flotei Mării Negre, în aproximativ aceeași zonă ca cel efectuat asupra navei Serghei Kotov (n.r. pe 25 iulie). În momentul atacului cu drone, la est de coasta Bulgariei, în același loc în care se aflau navele de patrulare, o dronă americană MQ-9A Reaper operată de la baza aeriană Câmpia Turzii, a dirijat dronele, iar în prezent o dronă de suporaveghere RQ- 4D Phoenix operează în această zonă.
În plus, cu 12 ore mai devreme, o dronă portugheză Tekever AR5, care este folosită de ucraineni pentru a escorta dronele marine, se afla în zona Insulei Şerpilor. Acest lucru indică faptul că dronele au fost lansate din nou de la gurile Dunării” susţine Rybar.
Potrivit acestuia, peste 30 de nave și bărci ale Gărzii de Coastă a Marinei Ucrainene au fost trimise în ultimele zile în largul Odesei.