EconomiePolitică

Românii sunt buni de plată! Virgil Popescu: Guvernul reduce plafonarea prețului la energie electrică pentru a încuraja românii să facă economie la curent

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), a prezentat, joi, la finalul ședinței de Guvern, noile reglementări care se vor aplica până pe 31 august 2023 pentru prețurile la energie electrică și gaze naturale.

1. La energie electrică, prețul plafonat va fi de maximum 0,68 lei/kWh în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv. Pentru românii care consumă energie electrică peste 100 de kWH/lună, guvernul oferă preț plafonat de 0,80 lei/kWh doar până la 255 de kWh, față de 300 de kWh ca până acum.

„Încercam sa stimulam populatia sa faca o economie, pretul de 80 de bani se aplica pentru primii 255 de kwH din acest plafon, restul pana la 300 la pretul din contract”, a explicat ministrul.

2. Daca iarna trecuta a existat un plafon de consum la gaze naturale, iarna aceasta nu va mai exista acest plafon de consum. Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale va fi de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.

3. La gazele naturale care ajung la populatie, pretul va fi reglementat: producatorii au obligatia sa vanda gazul natural furnizorilor de clienti casnici cu 150 de lei pe MWh si de asemenea este plafonat si pentru productia de energie termica la acelasi pret pentru CET-uri, a mai explicat ministrul.

4. Se introduce o modalitate de a incuraja furnizorii sa caute energie ieftina si sa nu astepte ca statul sa deconteze indiferent de suma. S-a stabilit un plafon maxim de decontare de catre bugetul de stat al MWh de energie electrica la 1.300 de lei, practic tot ce este peste 1.300 de lei, daca furnizorul nu este suficient de competitiv sa-si caute energie si crede ca i se poate deconta orice pret, nu va mai beneficia de bani de la bugetul de stat

5. „Se descurajeaza tranzactiile succesive, uitandu-ne in piata la faimoasa trecere de la un trader la altul pt a creste artificial pretul energiei sau gazului va fi foarte dur sanctionata cu 5% din cifra de afaceri”

6. Statul, Ministerul Energiei prind AGA acolo unde statul e actionar, de la 1 noiembrie va elabora strategiile astfel incat sa se asigure ca vor incheia tranzactii pe termen de 5 ani intre producatori si consumatorul final, „sa nu mai fie speculatii pe piata”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button