Politică

Românii nu ar vota cu Maia Sandu dacă ar candida la președinția României în 2024

Românii au o părere bună despre președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, însă cred că o candidatură a acesteia la președinția României nu este o variantă bună.

Sondajul Avangarde artă că românii că părerea românilor despre președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este bună și foarte bună în proporție de 40%. 19% au o părere proastă, iar 2% una foarte proastă.

La întrebarea „Credeți că ar fi o variantă bună ca Maia Sandu să candideze la Președinția în România?”, 76% au răspuns că nu. Doar 5% au spus că da, iar 19% nu pot aprecia sau nu răspund.

La întrebarea „Cum percepeți dumneavoastră personal Republica Moldova?”, 57% au spus că neutru, 31% mai degrabă pozitiv, 9% mai degrabă negativ.

La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, participanții la sondaj au răspuns: 54% – nu, 33% – da și 13% „nu pot aprecia sau nu răspund”.

„Dacă mâine s-ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova dumneavoastră personal cum ați vota?”, 50% au spus că ar vota împotriva unirii, 31% pentru unire și 13% spun că nu sunt hotărâți.

Ce spun Românii în cazul unei invazii a Rusiei în Republica Moldova

„Credeți că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în NATO?”, 40% au răspuns că nu, 31% – da și 29% au spus că nu pot aprecia sau nu au răspuns.

„Credeți că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în UE?”, 41% sunt de acord, 30% -nu, iar 29% nu știu sau nu au răspuns.

„În cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova credeți că România ar trebui să ajute cu trupe statul moldovean?”, 56% sunt împotrivă, 29% au spus că da, iar 15% nu știu sau nu răspund.

Procentele se modifică în ceea ce priveşte ajutorul cu tehnică militară, 48% dintre respondenţi fiind de acord cu această formă de sprijin, în timp ce 35% nu sunt de acord, iar restul nu pot aprecia sau nu răspund.

Întrebaţi dacă populaţia Republicii Moldova este mai degrabă pro-Occident sau pro-Rusia, 46% dintre cei chestionaţi au răspuns că ”este împărţită jumătate, jumătate”, 16% o consideră pro-Rusia, 14 % o consideră pro-Occident, 21% nu pot aprecia, iar 3% nu răspund.

Sondajul cu tema ”Sentimentul unionist in România; anticipând viitorul” a fost realizat telefonic, în perioada 26 – 29 aprilie, pe 850 de subiecţi, eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button