Economie

Românii goniți peste hotare de PSD și PNL au trimis acasă la familii peste 9 miliarde de dolari: 3,2% din PIB-ul României

Românii goniți peste hotare de PSD și PNL au trimis acasă la familii peste 9 miliarde de dolari în anul 2021, potrivit datelor de la Banca Mondială. Vorbim de date centralizate, adică bani trimiși în țară prin instituții bancare sau de tip moneygram.

Potrivit sursei citate, totalul transferurilor din Diaspora echivalează cu 3,2% din PIB-ul României şi plasează România pe locul 3 în rândul statelor UE, după valoarea remitenţelor raportată la PIB.

Valoarea banilor care vin în ţară de la românii din străinătate ţine pasul cu cea a investiţiilor străine directe, chiar dacă acestea din urmă au crescut foarte mult: 9 miliarde de euro în 2021, arată BNR.

Conform datelor, peste 60% din remitenţe provin din Spania, Italia şi Germania, ţări în care sunt cele mai mari comunităţi de români.

Pentru multe ţări, mai ales pentru cele aflate în curs de dezvoltare, transferurile de bani de la persoanele care lucrează în străinătate sunt o sursă de dezvoltare economică. Transferurile de bani sau remitenţele tind să fie mai stabile decât fluxurile de capital şi sunt contraciclice.

Totodată, continuă site-ul citat, acest lucru înseamnă că remitenţele cresc în timpul recesiunilor economice sau după un dezastru natural în ţările de origine ale migranţilor, când fluxurile private de capital au tendinţa de a scădea. În ţările afectate de conflicte politice, banii trimişi de Diaspora acasă reprezintă o sursă majoră de subzistenţă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button