Politică

Românii din Ucraina, SCRISOARE deschisă către Zelenski: Limba Română să fie sărbătorită la 31 august

Asociația Național-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski, printr-o scrisoare deschisă, să instituie Ziua limbii române pe teritoriul Ucrainei, ce ar urma să fie sărbătorită pe 31 august. 

Instituirea Zilei limbii române în Ucraina trebuie să aibă loc în contextul recentelor întâlniri bilaterale româno-ucrainene, dar și declarării zilei de 9 noiembrie drept Zi a Limbii Ucrainene în România, spune asociația.

Iată mesajul

SCRISOARE DESCHISĂ

cu ocazia sărbătoririi Zilei scrierii și limbii ucrainene

Stimate Domnule Președinte,

permiteți-ne, în numele Asociației Național-Culturale a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia” şi a întregii comunități românofone din Odesa să vă felicităm sincer pe dumneavoastră și întregul popor ucrainean cu ocazia Zilei scrierii și a limbii ucrainene!

Cu această ocazie, plecând de la rezultatele recentei prime vizite oficiale a Excelenței Voastre în capitala României din 10 octombrie și a evenimentului istoric care a urmat – prima ședință comună a guvernelor Ucrainei și României la Kiev din 18 octombrie 2023, precum și

subliniind faptul adoptării și declarării zilei de 9 noiembrie drept Zi a Limbii Ucrainene în România, în conformitate cu Legea României privind instituirea zilei de 9 noiembrie – Ziua Limbii Ucrainene nr. 213 din 2018,

aflându-ne în așteptarea unui răspuns în oglindă la gestul prietenos al Statului Român privind recunoașterea și celebrarea Zilei Limbii Ucrainene pe teritoriul său și a confirmării faptului renunțării oficiale a Ucrainei la folosirea pe teritoriul său a sintagmei „limba moldovenească”, conform Declarației comune a prim-miniștrilor Ucrainei și României în urma primei ședințe comune a guvernelor celor două țări din 18 octombrie 2023,

propunem și solicităm, în conformitate cu legislația ucraineană, să elaborați și să depuneți la Rada Supremă a Ucrainei un proiect de lege corespunzător sau să emiteți un Decret prezidențial privind instituirea Zilei Limbii Române în Ucraina, cu sărbătorirea acesteia anual la 31 august – ziua revenirii la grafia latină la 31 august 1989 și a revenirii ulterioare la denumirea „limba română”, hotărâte de Marea Adunare Națională de la Chișinău, precum și de Parlamentul Republicii Moldova în luna martie a acestui an, și renunțarea totodată la grafia slavonă și sintagma „limba moldovenească”, ambele impuse în perioada sovietică.

Plecând de la versiunea în vigoare a Decretului Președintelui Ucrainei „Cu privire la stabilirea Zilei Limbii Ucrainene” nr. 1241 din 6 noiembrie 1997 și a Legii României „Cu privire la stabilirea Zilei Limbii Ucrainene” Nr. 213 din 6 iulie 2018, propunem o următoare versiune de text:

„DECRET AL PRESEDINTELUI UCRAINEI

privind instituirea Zilei Limbii Române

În sprijinul inițiativei organizațiilor publice și ținând cont de rolul important al limbii române în integrarea cetățenilor Ucrainei, vorbitori de limbă română în societatea ucraineană, de păstrarea și dezvoltarea identității lor naționale și lingvistice, decretez:

Se instituie Ziua Limbii Române în Ucraina, care să fie sărbătorită anual la 31 august, concomitent cu sărbătorirea Zilei Limbii Române în România și în Republica Moldova.

Anual, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității române se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

Autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate pot sprijini logistic și/sau financiar organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile.

În instituțiile de învățământ în care se predă limba română ca limbă maternă, în ziua de 31 august se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei sărbători.

Președintele Ucrainei,   Volodymyr Zelenskii »

Cu respect și cele mai bune intenții,

Anatol Popescu

Președinte fondator al Asociației „Basarabia”.

27.10.2023,

de Ziua Scrierii și Limbii Ucrainene

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button