Politică

României i se impune să aprobe căsătoriile gay

Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva României: statul român este obligat să schimbe legislația, astfel încât să recunoască căsătoriile între persoane de același sex și să protejeze cuplurile LGBT+, acordându-le drepturi egale cu heterosexualii. 

Decizia a fost luată, cu 6 voturi la 1, de un complet de 7 judecători ai CEDO – reprezentanți ai Austriei (președinte de complet), Marii Britaniei, Poloniei, Bosniei și Herțegovinei, Serbiei, Armeniei și Portugaliei. Curtea a statuat că, prin nerecunoșaterea căsătoriei în cazul a 21 de cupluri de același sex, care au adresat plângeri CEDO, România a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”. 

În preambulul hotărârii sale, Curtea reiterează că statele membre sunt obligate să adopte un cadru legal care să permită recunoașterea și protecția adecvată a relațiilor între persoane de același sex. 

Curtea mai notează că au existat mai multe tentative ale Parlamentului României de a reglementa situația cuplurilor de același sex, însă acestea au eșuat, iar Guvernul României nu a arătat nici măcar vreo intenție de a acorda protecție juridică cuplurilor de același sex.

„Atitudinile negative din partea majorității heterosexuale nu pot să primeze în fața interesului reclamanților de a-și vedea relațiile recunoscute”, se mai arată în decizia CEDO, care respinge și argumentul Guvernului României, potrivit căruia, legiferarea cuplurilor gay va avea un impact negativ asupra căsătoriei tradiționale, întrucât, subliniază Curtea, „cuplurile heterosexuale se vor putea căsători în continuare”.

CEDO arată că poziția Guvernului României în cazurile judecate reprezintă o încălcare a articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viață privată și de familie.

Cele 21 de cazuri, susținute de ACCEPT, au reclamat CEDO încălcarea dreptului la viață privată și de familie pentru 42 de petenți din cauza discriminării în lege și a lipsei oricărei forme de recunoaștere și protecție juridică pentru familiile formate din persoane de același sex, au arătat reprezentanții organizației Accept care au anunțat și o conferință de presă pentru marți.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button