Știrile 60m.RO

România vrea să cumpere petrol și gaz din Azerbaidjan pentru a renunța la energia din Rusia. Depinde de Turcia, Grecia și Bulgaria

Într-un efort de diversificare a surselor energetice ale României, ministrul Energiei, Virgil Popescu, încearcă să convingă Azerbaidjanul să crească livrările de petrol și gaze către România, transmite publicația elenă Oikonomia, citată de Rador.

România nu este dependentă atât de mult de combustibilii fosili rusești ca alte țări europene, dar importurile reprezintă în continuare aproape o treime din consumul său de energie, iar Rusia acoperă aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale și o treime din petrolul utilizat în rafinăriile românești.

Dar, și dacă ajunge la o înțelegere cu Azerbaidjan, România depinde de Turcia pentru livrările prin conducta transbalcanică, dar și de Grecia și Bulgaria – pentru terminarea proiectului întârziat al coridorului vertical de gaze.

Încă dinainte de invazia rusă în Ucraina, oficialii din domeniul energiei din România au început să caute furnizori alternativi de gaze în jurul Mării Negre, în regiunea Mării Caspice și a Orientului Mijlociu, dar până acum nu au fost anunțate acorduri în acest sens. Popescu a condus o delegație românească la Forumul Energetic de la Baku, o conferință organizată în capitala azeră.

„Finalizăm detaliile unei colaborări pentru a diversifica sursele, dar și pentru a suplimenta aprovizionarea țării noastre cu petrol și gaze”, a scris Popescu într-o postare pe Facebook, după întâlnirea cu reprezentanții companiei azere de petrol și gaz Socar.

Până acum însă, România nu a anunțat încheierea vreunui contract cu Azerbaidjan. Nu au fost încă anunțate acorduri specifice, deși ministrul energiei al Azerbaidjanului a declarat că țara din Caucazul de Sud va crește exporturile de gaze către Europa la peste 10 miliarde de metri cubi în acest an, de la 8,2 miliarde de metri cubi în 2021.

Ministrul a vorbit despre „relația puternică și stabilă” dintre România și Azerbaidjan, invocând contacte bilaterale frecvente. Popescu a mai spus că „devine din ce în ce mai clară cooperarea dintre cele două ţări în domeniul energiei” şi a remarcat „disponibilitatea de a investi în proiecte comune pentru consolidarea securităţii energetice şi diversificarea surselor şi rutelor”.

Ministrul azer al Energiei, Parviz Șahbazov, a remarcat că, pe termen scurt, prioritatea guvernului de la Baku este dezvoltarea infrastructurii de export pentru a furniza gaze naturale către Balcani.

Pentru a primi gaz azer, dar și din alte surse, România așteaptă finalizarea interconexiunii Bulgaria-Grecia pentru gaze naturale.

Oficialii bulgari au anunțat că interconectorul va fi operațional de la 1 iulie, iar România speră că acesta va fi extins la cinci miliarde de metri cubi pe an (de la trei bcm) pentru a putea menține o capacitate semnificativă. Însă conducta va avea nevoie de stații de compresie mai puternice pentru a atinge această capacitatea extinsă, iar Bulgaria negociază, de asemenea, achiziționarea de cantități suplimentare din Azerbaidjan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button