EconomiePrima PaginăȘtirile 60m.RO

România va pierde, de la anul, 4 miliarde de euro anual

Până să ajungă România să cheltuie cele 33 de miliarde de euro pe care îi vom primi de la UE, pierdem 4 miliarde de euro din banii noștri.

https://www.facebook.com/60m.RO/videos/603999420219341/

Economia României suferă de o boală gravă, deficitul comercial, adică importăm mai mult decât producem. În 2019 s-au cheltuit pe importuri cu 17 miliarde de euro mai mult decât am încasat pe bunurile exportate.

Guvernul a cheltuit și el cu 10 miliarde de euro mai mult decât a putut să strângă.

Cu toate acestea economia a continuat să crească datorită investitorilor străini care aduc bani în țară, datorită românilor plecați la muncă în străinătate care trimit și ei bani în România și datorită Guvernului care se împrumută de la bancheri.

Cel mai mare plus l-au adus exportatorii români de servicii care au reușit să exporte cu 8,5 miliarde de euro mai mult decât s-a cheltuit pe importul serviciilor.

Astfel că supraviețuirea economiei românești este datorată în mare parte acestor exportatori de servicii care reusesc să compenseze risipa guvernanților și consumul românilor de mărfuri străine.

Mai mult de jumate din excedentul de 8,5 miliarde de euro al comerțului extern cu servicii se datorează transportatorilor (4,34 miliarde de euro) iar o treime vine din comerțul cu servicii IT și de comunicații (3 miliarde de euro).

O sursă majoră de deficit este turismul, unde pierdem anual 2 miliarde de euro din cauza românilor care preferă sa-și facă vacanțele în afara țării.

Transportatorii aduc în țară mai mulți bani decât investitorii străini și achită peste 40% din datoriile Guvernului create într-un an.

”Fiecare al patrulea leu pierdut din comerțul de bunuri se întoarce din comerțul cu servicii de transport și fiecare 4 lei din 10, cheltuiți de Guvern peste propriile venituri, se întorc din excedentul comerțului cu servicii de transport”, avertizează Petrișor Peiu, analist.

Printr-un nou pachet normativ adoptat de europarlamentarii din Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European (TRAN), în data de 8 iunie 2020, veniturile transportatorilor români se vor înjumătății.

Noul act normativ intitulat Pachetul de mobilitate nr. 1 va duce la pierderea a 4 miliarde de euro.

„Alianță Auto Europeană” (European Road Alliance) formată din 8 state UE: Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Suedia, la care se adaugă Norvegia, a impus prin presiuni politice acest pachet care este de fapt ”un set de îngrădiri majore ale liberei circulații de bunuri și de persoane pe piața europeană”, după cum afirmă analistul Petrișor Peiu, pentru spotmedia.ro.

Una din măsurile adoptate în acest pachet legislativ European, obligă camioanele să se întoarcă acasî la fiecare 8 săptămâni.

”Această obligație nu creează nicio problemă pentru un camion înmatriculat în Germania sau Austria, aflate geografic în centrul Europei, dar pentru un camion din România duce la o medie de 6 zile pierdute la fiecare 8 săptămâni, ceea ce se traduce în pierderi de cifră de afaceri de 10-14%. Revenirea în România la fiecare 8 săptămâni ar însemna 1.000 de camioane în plus zilnic pe drumurile europene și la frontiere, fără nicio justificare economică”, afirmă Peiu.

Imediat după publicarea pachetului normativ se va impune întorcerea acasă a șoferilor odată la 3-4 săptămâni și li se va interzice efectuarea repaosului săptămânal normal în cabină.

”Peste 60.000 de șoferi vor trebui să se întoarcă acasă la fiecare 3 sau 4 săptămâni, fapt  ce va necesita creșterea capacității de transport și conform estimărilor ar însemna până la 400 de noi zboruri cu avionul sau 1.200 de autocare sau o alternativă între aceste 2 moduri de transport în vederea transportării între 2.000 – 3.000 șoferi zilnic”, calculează Petrișor Peiu.

Ramura la care sunt și românii competitivi, transportul de marfă pe distanțe lungi, va fi reformată în dezavantajul României și va duce la pierderea a 4 miliarde de euro anual.

Ce păzesc cei 33 de europarlamentari români de la Strasbourg și Bruxelles?

  • SURSE: Grindeanu va fi arestat de Kovesi pentru frauda licitațiilor autostrăzilor ce se construiesc în Moldova
    Sorin Grindeanu a reușit performanța de a compromite definitiv imaginea României în fața Uniunii Europene. Nu mai vorbim despre simple întârzieri sau erori birocratice — ci despre fraudă în toată regula. Licitațiile pentru autostrăzile din Moldova, finanțate cu bani europeni, au fost viciate de la un capăt la altul. Uniunea Europeană a constatat că nu a existat nicio competiție reală: totul a fost regizat pentru ca o firmă apropiată de PSD și de Grindeanu să câștige. Practic, Comisia Europeană acuză statul român că a simulat licitațiile. Contractele au fost atribuite pe sub masă, iar rezultatul este pierderea fondurilor europene și …
  • Omul pe care Bolojan îl plimbă pe bani mulți prin CA-uri are și „spor de femeie”
    Adrian Foghiș, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și director general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, a fost numit președinte provizoriu al Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie de stat controlată integral de Ministerul Energiei. Foghiș a fost numit în funcție pe 11 iunie, în mandatul de ministru interimar de resort al lui Sebastian Burduja (PNL), cu mai puțin de 2 săptămâni înainte de preluarea guvernării, pe 23 iunie, de către Executivul PSD-PNL-USR-UDMR condus de premierul liberal Ilie Bolojan, în care ministru al Energiei este Bogdan Ivan (PSD). Între martie 2021 și …
  • Cum au ratat guvernele PSD/PNL finalizarea centralei nuclear-electrice. Au furat
    Centrala nucleară de la Cernavodă trebuia să aibă cinci reactoare. În 2025, funcționează doar două. Restul – promisiuni, studii, parteneriate ratate și multă minciună. Ce s-a întâmplat? Simplu: au furat. După Revoluție, România a moștenit o infrastructură nucleară unică în regiune. Reactoarele 3, 4 și 5 aveau structuri ridicate parțial. Părea logic să continue. Dar au venit guvernele post-decembriste și, în loc să finalizeze proiectul, au transformat totul într-o afacere pentru clientela politică. S-au făcut asocieri cu companii străine, s-au semnat protocoale, s-au angajat consultanți pe milioane de euro. Nimeni nu a mai pus nici măcar o țeavă. Proiectele au …
  • Românii sunt impozitați pe inflație. Statul minte, iar economia reală crapă
    Guvernul se laudă cu o inflație „domolită” sub 6%. În realitate, românii trăiesc cu o inflație de peste 10%. Cum e posibil acest contrast? Simplu: se manipulează coșul de consum. Se exclud produsele care cresc cel mai mult – energia, carnea, laptele, hainele, reparațiile. În schimb, se introduc în calcule produse de sezon sau ieftiniri artificiale, rezultatul fiind o cifră cosmetizată pentru raportările oficiale. Dar statul merge mai departe cu ipocrizia. Pe lângă faptul că nu compensează pierderile românilor din scumpiri, îi și impozitează pe ele. Impozitul pe venit nu ține cont de inflație, taxele cresc, iar deducerile rămân aceleași …
  • Doar unul din trei copii mai ajunge să ia bacul. Guvernele PSD/PNL au distrus școala românească
    Acum 18 ani, în clasele pregătitoare intrau peste 200.000 de copii. Astăzi, doar o treime dintre aceștia mai ajung să ia bacalaureatul. Restul? Pierduți pe drum. Abandonați de un sistem educațional incoerent, subfinanțat și sabotor chiar prin politicile celor care ar trebui să-l protejeze. Statul român nu a reformat educația. A distrus-o. Fiecare guvern a schimbat ceva: ba manualele, ba evaluările, ba programa, ba structura anului școlar. Fără cap, fără viziune. Doar haos politic, în care elevii au fost folosiți pe post de cobai, iar dascălii tratați cu dispreț și salarii mizere. Copiii din familii sărace abandonează școala devreme. Nu …
  • Spectacol de PR ieftin la Hidroelectrica: 20% din salariu, dar ce rămâne nevăzut?
    Károly Borbély, CEO-ul Hidroelectrica, anunță pe LinkedIn că va dona 20% din salariul său până la finalul lui 2025 către Fundația Hidroelectrica. Sună bine, nu? Dar nimeni nu spune cât e acel salariu. Nici ce face exact această fundație. Nici dacă banii donați nu se întorc cumva în același cerc închis de privilegii și imagine. Românii nu vor gesturi simbolice din partea șefilor de la stat. Vor tarife corecte, investiții reale și transparență. Nu milă cu fundal orchestral. Nu poze pe LinkedIn cu aer de salvatori. Când Hidroelectrica vinde energie la preț dublu față de costul de producție, iar cetățenii …
  • „Am ajuns cu toții paralizați de frică?” – întreabă Marius Lulea. Justiția tace, frica domnește.
    Marius Lulea, prim-vicepreședinte al AUR, aruncă o întrebare care ar trebui să cutremure fiecare birou de parchet din România: „Am ajuns cu toții paralizați de frică?” O întrebare simplă, dar care pune degetul pe rana deschisă a unei justiții care și-a pierdut busola și și-a închis ochii în fața unui abuz major: anularea alegerilor din decembrie 2024. Peste 2.000 de procurori în România. Toți bine plătiți, toți înarmați cu legi, coduri și puterea de a face dreptate. Și totuși, spune Lulea, „nu s-a găsit niciun procuror care să aibă coloana vertebrală necesară pentru a deschide o anchetă penală.” Cum este …
  • AUR a atacat legea austerității la Curtea Constituțională
    Alianța pentru Unirea Românilor a depus marți, 15 iulie, o sesizare de neconstituționalitate împotriva legii austerității, adoptată prin angajarea răspunderii de către guvernul Bolojan. „Este o lege toxică, profund nedreaptă și profund neconstituțională, care reprezintă un abuz de putere comis cu cinism și dispreț față de români și față de principiile care guvernează o democrație autentică. Guvernul a folosit abuziv procedura angajării răspunderii pentru a impune un pachet eterogen de măsuri care afectează grav milioane de români, fără o dezbatere reală în Parlament. Invocarea urgenței este un fals grosolan: deficitul bugetar nu a apărut peste noapte, iar Guvernul a avut …
  • Kaja Kallas, definiția incompetenței la vârful diplomației UE: Atac stupid la Donald Trump
    Propunerea lui Trump de negocieri cu Rusia în 50 de zile a prins diplomația UE complet nepregătită, iar răspunsul contradictoriu al Kajiei Kallas – care a salutat inițiativa dar a criticat termenul ca fiind „prea lung” – expune din nou incompetența unei femei care nu înțelege complexitatea negocierilor geopolitice. Kallas nu a fost aleasă pentru experiența sa diplomatică (care este practic inexistentă), ci pentru că reprezenta perfect obsesia anti-rusă a unei părți a establishmentului european. Această selecție pe criterii ideologice, nu profesionale, se dovedește acum o catastrofă pentru influența europeană pe scena globală. Incapacitatea sa de a obține sprijin pentru un …
  • Producții record, prețuri de nimic: fermierii români în prag de faliment, guvernul doarme pe sacii de cereale
    Într-un paradox tragic, România a avut în 2025 una dintre cele mai bune recolte de cereale din ultimul deceniu. Producții record, câmpuri pline, hambare… goale. Nu din lipsă de grâu, ci din lipsă de viziune. Kilogramul de cereale se vinde azi cu 0,7 lei – un preț rușinos, sub costul de producție. Iar în spatele acestui preț stă falimentul unei întregi generații de fermieri. De ce? Pentru că în timp ce fermierii au plătit inputuri la prețuri triple, guvernul a stat cu mâinile încrucișate. Nu a construit silozuri, nu a înființat centre de colectare, nu a creat lanțuri de procesare. …
Back to top button