România va pierde, de la anul, 4 miliarde de euro anual

Până să ajungă România să cheltuie cele 33 de miliarde de euro pe care îi vom primi de la UE, pierdem 4 miliarde de euro din banii noștri.
Economia României suferă de o boală gravă, deficitul comercial, adică importăm mai mult decât producem. În 2019 s-au cheltuit pe importuri cu 17 miliarde de euro mai mult decât am încasat pe bunurile exportate.
Guvernul a cheltuit și el cu 10 miliarde de euro mai mult decât a putut să strângă.
Cu toate acestea economia a continuat să crească datorită investitorilor străini care aduc bani în țară, datorită românilor plecați la muncă în străinătate care trimit și ei bani în România și datorită Guvernului care se împrumută de la bancheri.
Cel mai mare plus l-au adus exportatorii români de servicii care au reușit să exporte cu 8,5 miliarde de euro mai mult decât s-a cheltuit pe importul serviciilor.
Astfel că supraviețuirea economiei românești este datorată în mare parte acestor exportatori de servicii care reusesc să compenseze risipa guvernanților și consumul românilor de mărfuri străine.
Mai mult de jumate din excedentul de 8,5 miliarde de euro al comerțului extern cu servicii se datorează transportatorilor (4,34 miliarde de euro) iar o treime vine din comerțul cu servicii IT și de comunicații (3 miliarde de euro).
O sursă majoră de deficit este turismul, unde pierdem anual 2 miliarde de euro din cauza românilor care preferă sa-și facă vacanțele în afara țării.
Transportatorii aduc în țară mai mulți bani decât investitorii străini și achită peste 40% din datoriile Guvernului create într-un an.
”Fiecare al patrulea leu pierdut din comerțul de bunuri se întoarce din comerțul cu servicii de transport și fiecare 4 lei din 10, cheltuiți de Guvern peste propriile venituri, se întorc din excedentul comerțului cu servicii de transport”, avertizează Petrișor Peiu, analist.
Printr-un nou pachet normativ adoptat de europarlamentarii din Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European (TRAN), în data de 8 iunie 2020, veniturile transportatorilor români se vor înjumătății.
Noul act normativ intitulat Pachetul de mobilitate nr. 1 va duce la pierderea a 4 miliarde de euro.
„Alianță Auto Europeană” (European Road Alliance) formată din 8 state UE: Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Suedia, la care se adaugă Norvegia, a impus prin presiuni politice acest pachet care este de fapt ”un set de îngrădiri majore ale liberei circulații de bunuri și de persoane pe piața europeană”, după cum afirmă analistul Petrișor Peiu, pentru spotmedia.ro.
Una din măsurile adoptate în acest pachet legislativ European, obligă camioanele să se întoarcă acasî la fiecare 8 săptămâni.
”Această obligație nu creează nicio problemă pentru un camion înmatriculat în Germania sau Austria, aflate geografic în centrul Europei, dar pentru un camion din România duce la o medie de 6 zile pierdute la fiecare 8 săptămâni, ceea ce se traduce în pierderi de cifră de afaceri de 10-14%. Revenirea în România la fiecare 8 săptămâni ar însemna 1.000 de camioane în plus zilnic pe drumurile europene și la frontiere, fără nicio justificare economică”, afirmă Peiu.
Imediat după publicarea pachetului normativ se va impune întorcerea acasă a șoferilor odată la 3-4 săptămâni și li se va interzice efectuarea repaosului săptămânal normal în cabină.
”Peste 60.000 de șoferi vor trebui să se întoarcă acasă la fiecare 3 sau 4 săptămâni, fapt ce va necesita creșterea capacității de transport și conform estimărilor ar însemna până la 400 de noi zboruri cu avionul sau 1.200 de autocare sau o alternativă între aceste 2 moduri de transport în vederea transportării între 2.000 – 3.000 șoferi zilnic”, calculează Petrișor Peiu.
Ramura la care sunt și românii competitivi, transportul de marfă pe distanțe lungi, va fi reformată în dezavantajul României și va duce la pierderea a 4 miliarde de euro anual.
Ce păzesc cei 33 de europarlamentari români de la Strasbourg și Bruxelles?
- Ponta, din nou de partea greșită a istorieiJocurile murdare din spatele scenei politice capătă noi dimensiuni pe măsură ce alegerile locale se apropie. În centrul acestui nou scandal se află Victor Ponta, fostul premier transformat între timp într-o piesă obedientă a sistemului, acuzat că joacă un rol esențial în strategia de manipulare electorală menită să-l mențină pe Nicușor Dan în funcția de primar general al Capitalei. Surse politice și analiști independenți susțin că Ponta, prin noua sa formațiune sau diverse inițiative politice controlate din umbră, are misiunea clară de a fragmenta votul suveranist, direcționându-l subtil către proiecte-fantomă menite să disipeze sprijinul popular pentru candidații autentici ai schimbării. …
- Americanii negociază direct cu Rusia: vor să cumpere Nord StreamSe pare că un investitor american vrea să cumpere gazoductul „Nord Stream” din Marea Baltică, care merge din Rusia până în Germania. Ce înseamnă acest lucru în lumina relațiilor de încălzire dintre SUA și Rusia și cum va reacționa Germania? Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat că refacerea gazoductului „Nord Stream” a fost discutată în cadrul discuțiilor cu SUA privind Ucraina. Anterior, germanul „Handelsblatt” a raportat că un investitor american a solicitat guvernului SUA să cumpere conducta, scrie fakti.bg. Deputatul CDU Thomas Barais a salutat ideea într-o postare lungă pe LinkedIn, menționând „cât de întreprinzători sunt prietenii noștri americani”. „Când …
- Vucic: „Mulțumită lui Orban, NATO nu a putut lansa atunci un atac terestru”Serbia și Ungaria au convenit marți asupra întăririi cooperării militare bilaterale și au semnat, la Belgrad, un acord privind planul acestei cooperării pe anul 2025, informează agențiile de presă Tanjug și MTI, citate de Agerpres. Documentul, care operaționalizează cooperarea strategică dintre Serbia și Ungaria, a fost semnat de ministrul sârb al apărării, Bratislav Gasic, și de omologul său ungar, Kristof Szalay-Bobrovniczky. La ceremonie au fost prezenți, de asemenea, președintele sârb Aleksandar Vucic și șeful de Stat Major al armatei sârbe, generalul Milan Mojsilovic. „Este deosebit de important în mediul internațional de astăzi în rapidă schimbare ca Serbia și Ungaria să …
- Avram Gal: „România riscă să piardă sprijinul SUA dacă Nicușor Dan ajunge președinte”Omul de afaceri clujean Avram Gal, un susținător declarat al lui Donald Trump, avertizează că România ar putea pierde sprijinul strategic al Statelor Unite dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale. Într-o postare pe Facebook, acesta susține că Dan este un „produs al rețelei Soros” și că alegerea sa ar duce țara într-o direcție „obedientă față de Bruxelles” și îndepărtată de Washington. Omul de afaceri Avram Gal, cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare și sprijinul acordat fostului președinte american Donald Trump, lansează un avertisment cu privire la viitorul relației dintre România și Statele Unite. Într-o postare pe Facebook, Gal susține că, în …
- Adrian Axinia (AUR): Romașcanu lasă buzoienii pentru 20 000€/lună”Lucian Romaşcanu, cel mai apropiat colaborator al lui Marcel Ciolacu, omul ales să fie preşedintele CJ Buzău, tocmai a primit un vot de validare ca membru al Curții de Conturi Europene din partea României. Este cel mai bun indiciu că Marcel Ciolacu ştie şi el că, după prezidenţiale, vine sfârşitul politic. Până atunci, încearcă să-şi plaseze colaboratorii cât mai aproape de caşcaval. Şi pentru că poate vă întrebaţi de ce ar alege cineva să părăsească şefia CJ, răspunsul este simplu: salariul de la Curtea de Conturi a UE depăşeşte 20.000 de euro lunar. Ştiam asta încă de pe vremea precedentului …
- Furtul tezaurului dacic. „Despăgubiri doar în baza asigurării”La două luni de la furtul comorilor de aur din tezaurul dacic expus la un muzeu din Olanda, ministrul culturii, Natalia Intotero, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că nu există noutăți cu privire la ancheta autorităților olandeze. În privința despăgubirilor, Natalia Inotero a precizat că obiectele nu erau reevaluate legal în momentul furtului, astfel că statul poate primi despăgubiri doar în baza asigurării. “Au trecut deja 2 luni de când am asistat cu toții la această tragedie. Până în momentul de față alte informații nu avem și așa cum am aflat cu toții această componentă de a transmite …
- România în colaps maternal: Nașteri fără control prenatal și un sistem sanitar în derivăFemeile din România sunt abandonate de un sistem sanitar nefuncțional, care le refuză accesul la îngrijire prenatală și le expune unor riscuri enorme în timpul sarcinii și nașterii. Copiii nou-născuți devin victime nevinovate ale unui haos medical în care prevenția este inexistentă, iar spitalele sunt suprasolicitate și prost finanțate. Într-o țară în care mortalitatea infantilă rămâne la cote alarmante, statul continuă să ignore realitatea cruntă a mamelor și a bebelușilor lăsați fără asistență medicală adecvată. România se confruntă cu o criză profundă în sănătatea maternală, cu un număr alarmant de nașteri fără control prenatal și o rată îngrijorătoare a mortalității …
- De ce este fals sondajul lui Nicușor DanUltimul sondaj de opinie este realizat la comanda lui Nicușor Dan. Calculele sociologice arată artefacte de manipulare. Vă prezentăm o analiză a datelor care prevăd o finală între George Simion și Crin Antonescu în turul al II-lea al alegerilor din acest an. Analizăm și cifrele ascunse din sondajul care a încins spiritele în România. CUPRINS Sondajul comandat de Nicușor Dan Analiza voturilor din 2024 de la prezidențiale Cele mai probabil rezultate la alegerile prezidențiale Nicușor Dan îl folosește pe Ponta pe post de sperietoare în sondaj Scopul sondajului prezentat de Nicușor Dan Sondajul comandat de Nicușor Dan Potrivit cercetării realizate …
- Crin Antonescu citează din Ion Antonescu în direct la TV: „Români, treceți Prutul!”Candidatul la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a citat în direct la Antena 3 CNN un celebru ordin al mareșalului Ion Antonescu, rostit în 1941: „Români, treceți Prutul!”. Politicianul a precizat însă că îndeamnă la o „trecere” simbolică, prin tehnologie și cooperare, nu prin război. Totuși, declarația a stârnit controverse, având în vedere legislația care interzice promovarea cultului unor persoane asociate cu regimuri fasciste. În cadrul unei emisiuni difuzate luni seară la Antena 3 CNN, Crin Antonescu a făcut o declarație surprinzătoare, citând un ordin istoric dat de mareșalul Ion Antonescu în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Sper să fiu, …
- Georgică Severin, membru CNA: În cazul jurnalistului Marius Tucă s-a încălcat principiul protejării dreptului la opinie și la liberă exprimare, garantat de articolul 30 din Constituția RomânieiConsiliul Național al Audiovizualului (CNA) a cerut săptămâna trecută scoaterea unui videoclip cu jurnalistul Marius Tucă de pe YouTube, videoclip în care acesta a acuzat BEC-ul de „lovitură de stat“ în cazul eliminării lui Călin Georgescu. Georgică Severin, membru al CNA, singurul care a votat împotriva eliminării videoclipului cu Marius Tucă a explicat pe Facebook că în poziția CNA s-a încălcat principiul protejării dreptului la opinie și la liberă exprimare, garantat de articolul 30 din Constituția României. „Opinia separată a lui Georgică Severin, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, privind decizia CNA nr. 187 din 26.03.2025 În legătură cu decizia …