Politică

România va avea o Bancă de Dezvoltare

Proiectul privind Banca de Dezvoltare este important să nu fie politizat şi, totodată, contează recrutarea unor oameni competenţi care ştiu ce înseamnă să lucrezi într-o astfel de instituţie financiară, susţine Mihai Precup, secretar de Stat în Ministerul Finanţelor.

El consideră că cea mai mare provocare în operaţionalizarea şi existenţa Băncii de Dezvoltare este acea de pre-aprobare de la BNR care cuprinde nişte elemente cheie: definirea activităţilor specifice, produselor şi a business-plan-ului.

“Proiectul a trecut de o săptămână, două prin Parlament, deci avem cadru legislativ pentru crearea unei Băncii de Dezvoltare în România”, a spus Precup, care a adăugat că în prezent se lucrează la redactarea hotărârii Guvernului pentru înfiinţarea specifică a instituției.

„Rolul unei Bănci de Dezvoltare este de a identifica market failures unde piaţa nu performează şi a crea instrumente adaptate pentru a adresa acele market failures. Rolul ei este şi de a consolida instrumentele financiare disponibile existente în piaţă, partea de garantare fiind o parte din acest aspect, cum este Fondul de Contragarantare a Creditelor pentru IMM-uri. Un alt element extrem de important este atragerea de resurse şi de a fi partener pentru instituţiile financiare naţionale. Cred că cel mai important rol al unei Bănci de Dezvoltare este de a educa piaţa. Provocarea pe care o avem la nivelul autorităţilor publice şi la care îmi doresc să îmi aduc aportul este capacitatea de pregătire a proiectelor şi de implementare. Avem nevoie de experţi care au experienţă în pregătirea proiectelor de investiţii. Aceasta este cea mai mare provocare atât pentru fonduri europene, cât şi pentru atragerea banilor guvernamentali. O provocare sunt dobânzile pe care le avem în contextul inflaţionist”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button