Politică

România, sfidată de președintele Ungariei la Summitul Crimeea

Cetăţenii ungari păstrează memoria agresiunii puterilor ocupante, precum şi trauma provocată de Trianon şi înţeleg de ce anexarea Crimeei a rămas o ”rană deschisă” pentru poporul ucrainean, a declarat luni preşedintele ungar Janos Ader la summitul Platformei Internaţionale Crimeea, care se desfăşoară la Kiev, summit la care a participat și premierul român Florin Cîțu, relatează agenţia MTI. Prin Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920, a fost recunoscută apartenența Transilvaniei la România.

Ungaria susţine suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, a menţionat şeful statului ungar.

În acelaşi timp, a adăugat el, cu referire la legislaţia ucraineană privind limbile minorităţilor, ”dacă un stat îşi neglijează obligaţiile internaţionale şi interzice limba maternă a unei minorităţi naţionale în şcoli, restricţionează folosirea limbii ei materne în viaţa publică şi îi ameninţă cu amenzi pe cei care-şi folosesc limba maternă, atunci aceasta nu este doar o încălcare serioasă a drepturilor minorităţii – ceea ce nu corespunde unei ţări dedicate democraţiei-, dar de asemenea acţionează împotriva intereselor naţiunii majoritare”.

Cât despre criza din estul Ucrainei, preşedintele ungar a apreciat că ”nu există alternativă la o reglementare paşnică”. El a remarcat eforturile Ucrainei în direcţia soluţionării conflictului din estul separatist prorus, dar a avertizat că încă este nevoie de ”multă perseverenţă, răbdare şi consecvenţă” pentru găsirea unei soluţii încrezătoare.

”Dorim ca un stat atât de important pentru noi să se dezvolte în continuare în pace şi stabilitate. Dorim să vedem Ucraina oferind un viitor sigur şi atractiv pentru toţi cetăţenii ei şi comunitatea ungară să se simtă acasă în această ţară. Pentru atingerea acestor obiective suntem pregătiţi să oferim toată asistenţa”, a mai spus preşedintele Janos Ader, care a adăugat că Ungaria a fost printre primele ţări care au recunoscut independenţa Ucrainei cu 30 de ani în urmă şi a transmis astfel un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării acestei independenţe.

Reprezentanţi din 46 de ţări participă la Kiev la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, o iniţiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi, în ultima instanţă, să faciliteze revenirea Crimeei anexate de Rusia în componenţa Ucrainei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button