România pe datorie: economia iluziei bancare
Românii trăiesc din împrumuturi, nu din venituri reale. De ani de zile, sistemul bancar alimentează artificial consumul, menținând prețurile la un nivel inaccesibil pentru cei care nu vor sau nu pot să se îndatoreze. Fără această infuzie constantă de credit, piața ar trebui să regleze natural raportul cerere-ofertă, iar prețurile să coboare la niveluri sustenabile.
Problema este una structurală: economia nu produce valoare suficientă pentru a susține nivelul actual al prețurilor. Dacă românii nu și-ar cumpăra case, mașini sau electrocasnice pe credit, multe produse ar deveni brusc mai ieftine. Dar sistemul bancar, mână în mână cu statul, are tot interesul să țină populația captivă în datorii, ca să mențină iluzia prosperității.
Adevărul este simplu: o economie în care cetățenii trebuie să se împrumute pentru a trăi decent este o economie bolnavă. În loc să stimulăm producția reală și creșterea salariilor printr-o economie sănătoasă, ne bazăm pe banii băncilor. Când bula datoriilor se va sparge, mulți vor descoperi că prețurile au fost mereu supraevaluate, iar puterea de cumpărare – doar o iluzie de hârtie