Economie

România, obligată să dea 85 mil € oligarhilor ruși

Un tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile (ICSID), instituție aflată sub egida Băncii Mondiale, a stabilit că statul român trebuie să plătească fostului proprietar al rafinăriei RAFO Onești, grupul austriac Petrochemical Holding GmbH, suma totală de aproape 85 milioane de euro. În spatele Petrochemical Holding GmbH se afla Yakov Goldovskiy, asociat cu Renato Usatîi și apropiat al familiei Iohannis.

Această sumă reprezintă despăgubiri și costuri arbitrale, la care se adaugă dobânzi calculate conform ratei EURIBOR la 3 luni plus 3,25%, capitalizate anual, de la data de 4 ianuarie 2016 până la momentul plății efective. Tribunalul a decis că România a încălcat Tratatul Cartei Energiei, după ce ANAF a instituit un sechestru asupra bunurilor companiei RAFO în perioada decembrie 2015 – ianuarie 2016, refuzându-i astfel reclamantului dreptul la un tratament corect și echitabil.

Potrivit Ministerului Finanțelor, suma totală de aproape 85 milioane de euro include: 77.944.838,17 USD ca despăgubiri, 10.938.635,78 EUR reprezentând 70% din costurile arbitrale proprii ale reclamantei și 311.707,89 USD pentru costuri arbitrale suplimentare. În total, aceste sume se ridică la aproape 85 milioane de euro.

De asemenea, ministerul a subliniat că valoarea despăgubirilor solicitate de Petrochemical Holding a fost semnificativ mai mare, respectiv aproximativ 837 milioane de euro, sumă care reprezenta daunele materiale corespunzătoare valorii actualizate a planului de modernizare a rafinăriei, precum și veniturile anticipate din acest proiect.

În ceea ce privește publicarea hotărârii arbitrale, Ministerul Finanțelor a menționat că decizia nu va fi făcută publică de către ICSID decât dacă toate părțile implicate își dau consimțământul. Totuși, în cazul în care reclamantul nu va accepta publicarea integrală, ICSID va publica un extras din hotărâre, conform regulilor arbitrale ale instituției.

Conflictul dintre statul român și Petrochemical Holding a început în 2019, când grupul austriac a inițiat un proces arbitral împotriva României. Reclamantul a acuzat că acțiunile autorităților române, inclusiv demersurile ANAF pentru recuperarea unor datorii suplimentare de la RAFO, au dus la retragerea investitorilor și la imposibilitatea realizării planurilor de modernizare a rafinăriei. În plus, Petrochemical Holding a susținut că România nu și-a onorat un acord din 2009 privind garantarea unei finanțări internaționale pentru modernizarea rafinăriei, în valoare de 330 milioane de euro.

În 2009, președintele României, Traian Băsescu, a anunțat că Guvernul român analiza acordarea unei garanții de stat de 330 milioane de euro pentru RAFO, pentru a sprijini planul de modernizare al rafinăriei și a salva locuri de muncă în cadrul unui proiect care implica și rafinăriile Oltchim și Arpechim. Totuși, acest proiect nu a fost implementat, iar în 2019, RAFO Onești a intrat în faliment, la solicitarea ANAF, care a invocat nerespectarea planului de reorganizare al companiei și acumularea de noi datorii.

În urma falimentului, platforma industrială a rafinăriei a fost achiziționată de Roserv Oil, ulterior redenumită Roserv Green Energy, controlată de Vasile Didilă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button