Știrile 60m.RO

România nu mai produce nimic! Cheltuim mai mult, dar banii nu ajung în economia noastră 

Creșterea pensiilor, a salariului minim și reducerea inflației au determinat creșterea cererii, care a fost acoperită, în principal, din importuri, arată cercetătorii UBB. Aceștia explică ce trebuie să facă Guvernul pentru ca banii cheltuiți de români să ajungă în conturile companiilor românești.  

Economia românească trece printr-o perioadă paradoxală: cu toate că în prima jumătate a acestui an s-a înregistrat o creștere a cererii interne – stimulată în principal de creșterea reală a veniturilor populației (inclusiv majorarea pensiilor de la începutul acestui an, respectiv creșterea salariului minim pe economie în ultimul trimestru al anului 2023), precum și de reducerea treptată a inflației – acest lucru nu este valorificat de companiile din țară. Românii au cheltuit mai mult, dar banii nu au ajuns în la companiile românești.

Cererea crescută este acoperită în principal prin importuri, ceea ce are un impact mai puțin favorabil și indirect asupra economiei României – spun cercetătorii UBB de la Romanian Economic Monitor.

„Datele statistice sugerează că firmele nu reușesc să valorifice pe deplin creșterea cererii prin extinderea ofertei lor pe piața locală. Acest fenomen este reflectat și de contribuția negativă a componentei exporturilor nete la PIB-ul României în primele două trimestre ale anului” – arată sursa citată.

Levente Szász, prorector al UBB Cluj-Napoca, coordonatorul echipei Romanian Economic Monitor, explică pentru „Adevărul” soluțiile pe termen scurt și lung pentru ca cererea determinată de creșterea veniturilor populație să ajungă în economia românească.

„Pentru a identifica soluțiile la situația economică actuală, trebuie mai întâi să analizăm cronologic modul în care s-a ajuns aici”, a susținut economistul.

În primul rând, spune Szasz, deciziile guvernamentale din ultima perioadă, în special cele legate de majorarea salariului minim și a pensiilor, au condus automat la o creștere aproape instantanee a cererii interne.

Această creștere a cererii este însă un fenomen de scurtă durată, în timp ce companiile în general își bazează deciziile de extindere a capacității de producție pe așteptările lor pe termen lung. În contextul economic actual din România, aceste așteptări sunt destul de pesimiste”, susține coordonatorul echipei Romanian Economic Monitor.

El explică motivele acestor previziuni pesimiste ale managerilor companiilor: „Deficitul bugetar major al României (deficit ce în fiecare an din ultimii 5 ani a depășit cu mult pragul de 3% din PIB impus de Comisia Europeană, iar până la finalul acestui an estimăm că poate depăși 7,5%)”.

În acest context, spune economistul, companiile anticipează efectul negativ al măsurilor fiscale iminente necesare pentru corectarea acestui deficit.

„Astfel, majoritatea acestor companii amână deciziile de investiții și de extindere a capacității, pregătindu-se pentru un context economic mai dificil”, concluzionează el.

Desigur, există excepții – companii și industrii care au realizat investiții semnificative chiar și în această perioadă, însă acestea nu schimbă tendința generală.

„Prin urmare, având în vedere inclusiv spațiul de manevră limitat al Guvernului din cauza deficitului bugetului de stat, soluțiile pe termen scurt sunt extrem de limitate”, a concluzionat economistul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button