România, în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani: „Nu mai e timp să tăiem cu bisturiul. Statul taie cu barda, după ce a tocat tot”

Consultantul economic Adrian Negrescu avertizează că România se prăbușește într-o criză bugetară provocată nu de factori externi, ci de propria clasă politică. În loc de reforme și eficiență, statul a alimentat risipa, a tolerat sinecurile și a ignorat realitatea fiscală. Acum, fără bani și fără credibilitate, guvernul Bolojan taie haotic doar pentru a liniști agențiile de rating și a evita intervenția FMI.
România este victima propriei administrații, iar colapsul bugetar nu mai poate fi evitat prin corecții minore, avertizează consultantul economic Adrian Negrescu. După ani de cheltuieli iresponsabile, deficitul nu doar că nu s-a redus, ci a crescut cu 4 miliarde de lei în doar cinci luni. „Suntem în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, cu un deficit care, în loc să scadă, a crescut. E o situaţie fără precedent, care necesită măsuri mai aspre decât estimam acum câteva luni.”
Negrescu acuză lipsa de asumare și strategii reale. „Aceste măsuri de austeritate nu sunt menite să rezolve problema deficitului bugetar, ci să reclădească încrederea agenţiilor de rating.” Statul nu caută soluții durabile, ci cosmetizează dezastrul pentru a nu pierde statutul de țară „investibilă”. Experții Fitch, spune el, „şi-au pus mâinile în cap când au văzut situaţia bugetară”. România nu mai guvernează, ci improvizează.
Incapacitatea de a atrage bani prin împrumuturi a transformat TVA-ul într-o salvare de ultim moment. „TVA-ul este singura taxă care aduce bani imediat, în condiţiile în care necesarul de finanţare nu mai poate fi acoperit prin împrumuturi.” Statul nu mai are rezerve și se bazează doar pe taxele populației, în timp ce menține în viață o administrație supradimensionată, ineficientă și plină de privilegii. „Sumele disponibile nu ajung nici pentru pensii sau salarii.”
În fața scadențelor de 38 de miliarde de lei în doar câteva luni, Guvernul recurge la măsuri disperate, dar fără logică structurală. „Sunt măsuri disperate, dar trebuie privite ca un fel de terapie intensivă. Dacă nu acționăm acum, riscăm recesiune și incapacitate de plată.” În loc de reforme reale, statul „taie cu barda”, doar pentru a câștiga timp. „Nu mai e timpul să tăiem cu bisturiul”, spune Negrescu, dar, adevărul este că bisturiul n-a fost niciodată folosit.
Și mai grav, dacă această simulare de guvernare continuă, deciziile nu vor mai fi luate la București. „E posibil ca, din octombrie, măsurile să nu mai fie luate de Guvern, ci de FMI.” Iar dacă încasările continuă să scadă, populația va plăti din nou: „Oamenii vor avea mai puţini bani, consumul scade, și nu este exclusă o nouă creştere de TVA spre 24%.” Concluzia lui Negrescu e tăioasă: „După doi ani de petrecere pe bani publici, nota de plată a venit. O plătim noi, cetăţenii şi companiile, în timp ce statul se spală pe mâini și continuă să trăiască în paralel cu realitatea.”