Internațional

VIDEO-“Ţar bomba”. Cum a fost denotată cea mai puternică armă termonucleară din lume

Rusia a declasificat un documentar sovietic despre detonarea „Ţar bomba”, cea mai puternică armă termonucleară construită vreodată, înregistrarea video fiind publicată pe canalul de Youtube al companiei nucleare de stat ruse Rosatom cu ocazia celebrării a 75 de ani de la demararea programului nuclear rusesc, relatează Cyberhero.Filmul, editat în stilul de propagandă sovietică, arată toate etapele până la detonarea armei: transportarea sa pe cale ferată până la baza aeriană Olenia din Peninsula Kola, decolarea şi zborul avionului Tupolev Tu-95 deasupra Mării Barenţ până la locaţia detonării în apropierea Strâmtorii Matocikin din Novaia Zemlea şi încheindu-se cu eliberarea bombei care a fost ataşată de o paraşută pentru a încetini căderea acesteia pentru a permite echipajului Tu-95 să ajungă la o distanţă sigură de locul detonării. Înregistrări video filmate din mai multe direcţii şi de la distanţe diferite arată detonarea apocaliptică şi norul pe care l-a produs.

Bomba, cu denumirea oficială RDS-220 şi poreclită ulterior Bomba ţarului, a fost cea mai mare armă nucleară construită vreodată având o putere echivalentă cu 50 de megatone de TNT, aproximativ cât 3.800 de bombe cu puterea celei detonate de Statele Unite deasupra oraşului japonez Hiroshima.

Arma a fost detonată la 30 octombrie 1961 în Novaia Zemlea, producerea acesteia fiind ordonată de premierul sovietic Nikita Hruşciov într-o perioadă în care escaladaseră tensiunile dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică. Hruşciov a dorit iniţial producerea unei bombe cu o putere echivalentă cu 100 de megatone de TNT dar aceasta a fost redusă ulterior pentru a limita contaminarea radioactivă. Documentarul arată cum bombardierul Tu-95 a fost acoperit cu o vopsea albă reflectorizantă specială pentru a-l proteja de căldura cauzată de radiaţa termică produsă de explozie. Bombardierul a fost dotat cu echipamente de măsurare şi însoţit de un al doilea avion care a filmat explozia.

Pentru a încetini căderea bombei aceasta a fost eliberată cu o paraşută uriaşă care cântărea aproape o tonă,

 » Citiți întreg articolul pe www.ZiarulDeIasi.RO

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button