România, codașă în UE la contul curent: Cel mai mare deficit din blocul comunitar în primul trimestru din 2025

În timp ce Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 114 miliarde de euro în primele trei luni ale anului 2025, România iese în evidență cu cel mai mare deficit din UE – 6,9 miliarde de euro. Este o deteriorare semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut și un semnal de alarmă pentru economia națională.
Uniunea Europeană a raportat un excedent de cont curent de 114 miliarde de euro în primul trimestru din 2025, echivalent cu 2,5% din PIB-ul comunitar, potrivit datelor publicate joi, 3 iulie, de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Comparativ, în trimestrul anterior, excedentul a fost de 88,9 miliarde de euro (2% din PIB), iar în primul trimestru al anului 2024, acesta a atins 132,3 miliarde de euro (3% din PIB).
Dintre cele 27 de state membre, 13 au înregistrat excedente, Germania fiind lider detașat cu un surplus de 74,5 miliarde de euro, urmată de Țările de Jos (28,2 miliarde de euro), Suedia (10,6 miliarde de euro), Danemarca (8,3 miliarde de euro), Spania (7,6 miliarde de euro) și Irlanda (6,6 miliarde de euro).
Pe de altă parte, 12 state membre, printre care și România, au consemnat deficite de cont curent, iar Portugalia a fost singura țară în echilibru. România se remarcă negativ printr-un deficit de 6,9 miliarde de euro, în creștere față de 4,2 miliarde de euro înregistrate în aceeași perioadă a anului 2024. Astfel, România deține în prezent cel mai mare dezechilibru de cont curent din Uniunea Europeană.
Alte state cu deficite semnificative sunt Grecia (minus 4,5 miliarde de euro) și Croația (minus 3,9 miliarde de euro), arătând că presiunile externe continuă să afecteze economiile periferice ale Uniunii.
La nivel global, UE a înregistrat excedente de cont curent în relațiile comerciale cu Marea Britanie (67,9 miliarde de euro), Statele Unite (12,8 miliarde de euro), Elveția (12,3 miliarde de euro), Canada (11,9 miliarde de euro), Brazilia (11,1 miliarde de euro), Hong Kong (8,7 miliarde de euro), centrele financiare offshore (5,1 miliarde de euro) și Japonia (4 miliarde de euro). În schimb, s-au înregistrat deficite majore în relația cu China (minus 49,2 miliarde de euro), India (minus 2,3 miliarde de euro) și Rusia (minus 1,2 miliarde de euro).
Creșterea deficitului României reprezintă un semnal de alarmă pentru politicile economice interne, în special în contextul dezechilibrelor bugetare și al dependenței de importuri, care continuă să apese asupra balanței externe a țării.