Social

România, campioană la miuță. Răzvan Burleanu își freacă mâinile de bucurie, uitând că a îngropat fotbalul

un editorial de Paul Cirican

Răzvan Burleanu, a cărui singură legătură cu fotbalul a fost faptul că tatăl său a jucat la FCM Bacău și Ceahlăul, a devenit în urmă cu nouă ani, brusc, președinte al Federației Române de Fotbal.

I-a bătut, rând pe rând, pe Gică Popescu (indirect, acesta fiind arestat cu câteva zile înainte de alegeri), Vasile Avram sau Ionuț Lupescu, conducând aşadar destinele fotbalului românesc în ultimii aceşti nouă ani. Burleanu și-a început ascensiunea la minifotbal, o miuță distractivă între prieteni, devenită în timp sport cu audiențe bunicele pe întregul mapamond.

Iar în ultimele două săptămâni, șeful FRF a uitat nereușitele din fotbalul pe care-l păstorește – am ajuns pe locul 48 în lume, sub naționale ca Mali, Panama și Costa Rica – și s-a întors la prima sa dragoste – minifotbalul, unde România a realizat o performanță de excepție: a devenit campioană mondială.

Revenire spectaculoasă în finala cu Kazahstan

România a reușit să devină în premieră regina lumii la minifotbal, după ce se impusese de 6 ori la Campionatul European. „Tricolorii” au trecut sâmbătă în finală de Kazahstan, după un meci incredibil, în care au revenit în ultimele minute de la 0-2, câștigând apoi la loviturile de departajare, cu 12-11, după executarea a 30 de „penalty-uri”.

„Tricolorii” au dominat de la un cap la altul Campionatul Mondial desfășurat în Emiratele Arabe Unite, cu 6 victorii (considerăm un succes rezultatul din finală) și o egalitate. Iar jucătorii antrenați de Virgil Bejenaru s-au ales și cu trofee individuale. Autor al unei duble magnifice în finală, Marius Balogh a primit titlul pentru golgheterul turneului. Iar portarul Răzvan Nițu a fost desemnat cel mai bun jucător al Mondialului.

Cei mai mulți jucători sunt amatori 

Cu majoritatea jucătorilor necunoscuți publicului larg, România a beneficiat de un fotbalist adevărat: Alexandru Bourceanu, campion în trei rânduri cu FCSB și om de bază la națională, retras de patru ani. Alți câțiva coechipieri mai joacă fotbal, dar în ligile inferioare. Golgheterul Marius Balogh a cochetat și cu fotbalul profesionist, la Sântandrei, Viitorul Tg. Jiu sau Luceafărul Oradea, însă nu a făcut niciodată pasul către Liga a 2-a. Mai sunt câțiva jucători care evoluează în cel de-al patrulea eșalon fotbalistic, restul fiind amatori și având serviciu diferit în viața de zi cu zi.

Parcursul României la Mondialul de minifotbal

România – Sudan 10-1

România – Spania 3-2

România – SUA 0-0

România – Thailanda 7-0

România – Emiratele Arabe Unite 2-0

România – Ungaria 3-0

România – Kazahstan 2-2 (12-11 la penalty-uri)

Despre minifotbal

Se joacă două reprize de 25 de minute, cu o pauză de maximum 5 minute între ele, pe o suprafață de joc de aproximativ jumătate din cea a unul teren de fotbal. Porțile sunt de 3 metri lungime și 2 înălțime, echipele sunt formate din 6 jucători, 5 de câmp și un portar. Loviturile de pedeapsă se execută de la 7 metri. În campionatul românesc, au voie să joace doar sportivi care nu sunt legitimați în primele 3 ligi de fotbal. Lotul unei echipei poate cuprinde 18 jucători, din care maximum 12 pot fi trecuţi pe foaia de joc. Numărul de înlocuiri este nelimitat și se poate efectua numai pe la centrul terenului și numai după semnul de încuviințare din partea unuia dintre cei doi arbitri.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button