Economie

România are zeci de mii de sonde de petrol şi gaze naturale abandonate şi nu ştim cât metan emit

România este unul dintre cei mai mari şi mai vechi producători de petrol şi gaze naturale din UE şi are zeci de mii de sonde istorice abandonate, însă nu se cunoaşte cantitatea de metan emisă, conform datelor Asociaţiei 2Celsius.

Potrivit specialiştilor, sondele abandonate ridică o serie de probleme şi la nivel internaţional, iar Uniunea Europeană s-a angajat să respecte un obiectiv colectiv de reducere a emisiilor globale de metan cu 30% până în 2030, comparativ cu 2020. De altfel, noua variantă a Regulamentului european privind emisiilor de metan ar putea fi adoptată până la finalul acestui an.

„România este unul dintre cei mai mari şi mai vechi producători de petrol şi gaze naturale din UE şi are zeci de mii de sonde istorice abandonate, multe dintre care nu ştim unde sunt, cum şi dacă au fost astupate şi cât metan emit. Regulamentul UE privind Metanul a creat contextul în care România va trebui să găsească aceste sonde, să le astupe şi să le monitorizeze”, avertizează raportul.

În ceea ce priveşte situaţia acestor sonde, din datele prezentate de către Mary Kang, profesor la Universitatea McGill din Montreal, Canada, la Departamentul de Inginerie Civilă, la nivelul anului 2022, numărul acestora ajunsese la circa 130.000. De asemenea, toate aceste echipamente emiteau 14,3 miliarde de metri cubi de metan.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button