Știrile 60m.RO

România a trecut și peste valul 5 al pandemiei fără antivirale. Coaliția de guvernare și USR au sabotat o inițiativă AUR privind autorizarea medicamentelor pentru tratarea COVID-19

Parlamentul respinge pe bandă rulantă propunerile legislative ale partidului AUR, chiar dacă acestea răspund unor nevoi reale ale societății românești. Este și cazul unui proiect ce viza reglementarea unei proceduri de autorizare în regim de extremă urgență a antiviralelor ce pot fi folosite în tratarea bolnavilor de Covid-19. Inițiativa a fost respinsă în luna decembrie de Senat, în plin val de infectări, iar în această perioadă este supus dezbaterii și așteaptă aviz, respectiv raport, de la comisiile sesizate din cadrul Camerei Deputaților.

Din cauza PSD, PNL, USR și UDMR, România a trecut prin valul 5 fără niciun fel de strategie, iar această situație rămâne neschimbată. Chiar dacă pandemia de Covid a dispărut de pe agenda publică, numărul infectărilor oscilează, iar bolnavii nu au la dispoziție antivirale pentru a se trata încă de la primele simptome.

La nivelul Uniunii Europene sunt autorizate trei antivirale pentru tratarea Covid-19. Pe lângă Favipiravir, au fost aprobate și cele mai noi medicamente create de două mari companii farmaceutice Pfizer – Paxlovid și Merck – Molnupiravir. Potrivit unei declarații al reprezentantului Direcției Generale de asistență medicală și Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, Amalia Șerban, Favipiravir este disponibil în farmacii, pe bază de prescripție medicală, începând cu luna ianuarie a acestui an.

Deputatul AUR dr. Sorin Muncaciu explică de ce era important ca inițiativa AUR să fie adoptată cât mai repede încă din luna decembrie, în plin val de infectări

În momentul de față, medicamentele indicate în protocolul de tratament al bolii Covid-19, cum ar fi cele antivirale, pot fi autorizate doar prin parcurgerea unei proceduri greoaie și îndelungate în fața Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, procedură incompatibilă cu nevoia societății românești de a asigura prezența pe piață a acestor medicamente tratamente în regim de urgență, a explicat unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul AUR dr. Sorin Muncaciu.

Tocmai de aceea, este nevoie ca aceste medicamente să fie autorizate în regim de urgență pentru a fi introduse pe piața romanescă și administrate cât mai devreme în evoluția bolii, la recomandarea medicilor. Astfel, se poate reduce riscul de deces al pacienților și de a le îmbunătăți șansele de recuperare post-Covid.

Proiectul de lege AUR a fost respins la Senat, dar și-a continuat parcursul la Camera Deputaților unde, până la această oră, a primit aviz negativ din partea comisiilor pentru drepturile omului și industrii.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button