Economie

România a importat astăzi 12,5 milioane de metri cubi de gaze naturale

Record de importuri de gaze: 22% din consumul României vine din afară

România a importat astăzi 12,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, echivalentul a aproximativ 22% din consumul total al zilei, potrivit datelor furnizate de Transgaz la ora 07:00. Aceasta reprezintă un nou record al actualului sezon rece, depășindu-l pe cel stabilit ieri, pe fondul temperaturilor scăzute.

Structura aprovizionării cu gaze

Pentru acoperirea necesarului intern de consum, sistemul de transport a beneficiat astăzi de următoarele surse de aprovizionare:

Producția internă curentă: 24,1 milioane de metri cubi;

Extrageri din depozite: 17,6 milioane de metri cubi;

Importuri totale: 16,4 milioane de metri cubi.

Dintre acestea, importurile nete (după scăderea exporturilor de 3,9 milioane de metri cubi către Republica Moldova) au ajuns la 12,5 milioane de metri cubi, ceea ce echivalează cu 52% din producția internă sau aproximativ 23% din consumul total al zilei, estimat la 54,2 milioane de metri cubi.

Originea importurilor

Gazele importate provin atât din rețeaua bulgară, cât și din cea ungară. Astfel:

Prin gazoductul transbalcanic Kardam-Negru Vodă au intrat 11 milioane de metri cubi;

Prin punctul Csanadpalota (Ungaria), au intrat 5,84 milioane de metri cubi.

Nu au fost înregistrate fluxuri prin Ruse-Giurgiu, iar exporturile prin Isaccea-Orlovka, punct prin care se realizau tranzituri spre regiunea transnistreană, sunt inexistente pentru a doua zi consecutiv.

Deși nu există informații oficiale despre sursa exactă a gazelor importate, este probabil ca o parte semnificativă să provină din Rusia, ajungând în Balcani prin conducta Turk Stream, singura rută activă prin care gazul rusesc mai ajunge în Europa.

Declarațiile autorităților

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat recent că România recurge frecvent la importuri în luna februarie, având în vedere reducerea capacitatății de extracție din depozite în perioadele geroase.

„Dacă ai un consum mare, de 50-55 de milioane de metri cubi și produci doar 24, iar din depozite poți extrage 16-17 milioane de metri cubi, diferența trebuie acoperită prin importuri. Capacitatea de import a României este suficientă, de peste 20 de milioane de metri cubi”, a explicat Burduja.

Ministrul a precizat, de asemenea, că este dificil de stabilit exact proveniența gazului importat, deoarece „molecula de gaz nu are steag”. Totuși, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei poate verifica certificatele de origine ale furnizorilor.

Burduja a adăugat că dacă după 24-25 februarie temperaturile vor crește, consumul zilnic al României ar putea scădea până la 40 de milioane de metri cubi, reducând astfel necesitatea importurilor.

Evoluția prețurilor

Pe piața spot, prețurile gazelor naturale tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri au scăzut pentru a doua zi consecutiv. Pentru livrările de astăzi, prețul a coborât la 298 de lei/MWh, în condițiile unor volume tranzacționate ridicate, de aproximativ 157 GWh (circa 15 milioane de metri cubi). Cu toate acestea, prețul rămâne mai mare decât cel de pe hub-ul de la Viena, unde cotația este sub 260 de lei/MWh.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button