Internațional

România a importat aproape un milion de tone de grâu din Ucraina

4,6 milioane de tone de grâu românesc au fost vândute la export între 1 iulie 2022 – 25 iunie 2023, anul comercial urmând să se încheie la 30 iunie, transmite publicația specializată Lanțul Alimentar.

Producția de grâu românesc în vara anului 2022 a fost estimată la 9,1 milioane tone. Rezultă că importurile de grâu reprezintă, procentual, 10% din producția internă, în timp ce exporturile s-au apropiat de 50% din recolta anului trecut.

Această cantitate ocupă locul 4 în clasamentul exporturilor de grâu din România de când țara noastră a aderat la UE și a început să beneficieze de subvențiile din fonduri europene.

Cantități mai mari au fost vândute doar în anii 2022, 2020 și 2017.

România ocupă locul 2, în clasamentul țărilor europene care exportă grâu pe piețele terțe. Pe locul 1 se află Franța, iar pe locul 3 – Germania.

În aceeași perioadă, România a importat 922.086 tone de grâu, cu preponderență din Ucraina.

Exporturile de grâu s-au produs într-un an în care mai mulți fermieri au acuzat o presupusă concurență neloială din partea grâului ucrainean, mai ieftin. Ca rezultat al presiunilor făcute de fermieri, autoritățile de la Bruxelles au acceptat ca România și alte state din regiune să impună o interdicție temporară pentru importurile de grâu din Ucraina.

Cu toate acestea, cerealele din Ucraina pot tranzita România pentru a fi vândute pe alte piețe.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button